Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Välja rätt SRS

Posted on 2011-06-28

SRS – Spatial Reference System – används för att dels tala om vilket system som använts för att beskriva positioner i olika datalager, och dels för att beskriva vilket system man vill använda när man väl visar data på skärmen eller tryckt på papper. Normalt sett kan man skapa och lagra data i vilket system man vill, för det brukar inte vara några problem att ”projicera” om data från ett system till ett annat direkt på skärmen. Men det finns tillfällen då man bör välja med omsorg.

Normalt sett så brukar jag rekomendera att man sparar data i ”oprojicerad” WGS 84, det vill säga longitud och latitud. Men nu har jag märkt att om jag gör det och skapar symboler i stilmallar (SLD) som har vissa proportioner, så projiceras även symbolerna om med datat i vissa program (exempelvis Quantum GIS), så att symbolernas proportioner ändras när de presenteras på skärmen.

Jämför nedan där bilden till vänster kommer från data sparad i WGS-84(EPSG:4326) och bilden till höger är sparad i ”Google Merkator” (EPSG:900913) som är standard för exempelvis Google Earth.

  

Projektet och bakgrundskartan är projicedrad i Google Mercator i båda bilderna. Det skall sägas att detta kanske bara är ett marginellt problem, men skall man i huvudsak presentera data i ett system, så kanske det är lämpligt att även lagra data i det systemet.

Ett intressant fenomen är dock att när man öppnar WMS lagerna i Google Earth så ser symbolerna tillplattade ut (horisontellt), oavsett om källan är sparad i WGS 84 eller Google Mercator. Samma lager ser klämda ut åt andra hållet (vertikalt) när man öppnar dem i ESRI ArcGIS Explorer.

För er som jobbar med data i kommuner och landsting så skall ni överväga om ni inte skall välja att lagra och presentera alla data i SWEREF 99 TM (EPSG:3006) vilket är fastställd standard för geodata i Sverige.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com