SRS – Spatial Reference System – används för att dels tala om vilket system som använts för att beskriva positioner i olika datalager, och dels för att beskriva vilket system man vill använda när man väl visar data på skärmen eller tryckt på papper. Normalt sett kan man skapa och lagra data i vilket system man vill, för det brukar inte vara några problem att ”projicera” om data från ett system till ett annat direkt på skärmen. Men det finns tillfällen då man bör välja med omsorg.
Normalt sett så brukar jag rekomendera att man sparar data i ”oprojicerad” WGS 84, det vill säga longitud och latitud. Men nu har jag märkt att om jag gör det och skapar symboler i stilmallar (SLD) som har vissa proportioner, så projiceras även symbolerna om med datat i vissa program (exempelvis Quantum GIS), så att symbolernas proportioner ändras när de presenteras på skärmen.
Jämför nedan där bilden till vänster kommer från data sparad i WGS-84(EPSG:4326) och bilden till höger är sparad i ”Google Merkator” (EPSG:900913) som är standard för exempelvis Google Earth.
Projektet och bakgrundskartan är projicedrad i Google Mercator i båda bilderna. Det skall sägas att detta kanske bara är ett marginellt problem, men skall man i huvudsak presentera data i ett system, så kanske det är lämpligt att även lagra data i det systemet.
Ett intressant fenomen är dock att när man öppnar WMS lagerna i Google Earth så ser symbolerna tillplattade ut (horisontellt), oavsett om källan är sparad i WGS 84 eller Google Mercator. Samma lager ser klämda ut åt andra hållet (vertikalt) när man öppnar dem i ESRI ArcGIS Explorer.
För er som jobbar med data i kommuner och landsting så skall ni överväga om ni inte skall välja att lagra och presentera alla data i SWEREF 99 TM (EPSG:3006) vilket är fastställd standard för geodata i Sverige.