Hur använder du/ni GIS för insamling? Jobbar ni som jag, att det oftast handlar om transporter mellan olika objekt, följt av en relativt kort inhämtning med mätningar, fotografier och formlär eller blanketter? Då har jag ett tips för er (om ni använder Windows)!
Det är inte Open Source, men leverantören har haft den goda smaken att ge alla som registrerar sig fri tillgång till en fullt fungerande programvara som dock är begränsad till 20 minuters användning åt gången (programmet stängs ned efter 20 minuter utan förvarning, men det går bra att starta igen för ytterligare 20 minuter hur många gånger som helst).
Intresserad? Läs vidare genom att expandera artikeln.
Programmet jag tänker på heter ArcPad och levereras av ESRI. Det går att ladda ner från ESRI hemsida och nuvarande version är 10.0.3.
Det är som sagt fritt att ladda hem och testa, samtidigt som licenserna vid köp är förhållandevis mänskliga (700 $).
För full funktionalitet så rekommenderas ArcGIS Desktop, men det är inte alls nödvändigt och mycet av förberedelser och kontorsarbete kan göras i andra GIS program som exempelvis QGIS. Under installationen så påtalas att även Python (skriptspråk) bör installeras för att vissa verktyg skall fungera, men inte heller detta är ett hinder för att installera programmet.
Till programmet hör även en utvecklingsmiljö som heter ArcPad Studio. Tidigare så fungerade ArcPad Studio utan begränsningar, även i utvärderingsversion, vilket var mycket användbart då man inte behövde någon licens för att utveckla program och testa dessa kortare tider. I och med version 10 så krävs dock en giltig ArcPad licens för att Studio skall fungera. (Se om du kan hitta en tidigare version om du är intresserad)
Fördelen med Studio är att man kan skräddarsy gränssnitt, formulär med mera på ett mycket proffsigt sätt och därmed bädda för en smidig inhämtning i fält. Det går exempelvis att skapa egna knappar för speciella funktioner som avsevärt kan snabba upp inhämtningsarbetet.
Nåja. Det går fortfarande att testa en hel del, och särskilt enkelt är integreringen med GPS och kameror. Även Avståndsmätare integreras på ett enkelt sätt, så länge du har en laseravståndsmätare som stöds av programmet. I version 10 så har man även byggt in stöd för olika bakrundskartor som kan hämtas från onlinekällor (exempelvis Bing Maps). Har man en 3G anslutning till datorn kan ju detta vara en smidig lösning, men det går naturligtvis att använda egna lokalt lagrade GIS data som bakgrund.
Alla vektorfiler som skapas lagras i shape format, så det är inga problem att överföra data mellan olika GIS program. Utöver detta så kan olika proprietära format skapas för exempelvis lagring av fotografier.
Det är urenkelt att skapa ett ArcPad projekt med någon form av rasterdata i bakgrunden, samt en inhämtningsfil i shapeformat som skapats i ett annat GIS (jag testade med QGIS). När man sedan väljer att redigera så kan man välja det shapelager som man vill redigera, eller skapa ett nytt. Om man använder en fil skapad i ett annat program så får man upp ett formulär för att fylla i samtliga attribut så fort man skapar en ny punkt.
Det går att använda musen för att klicka ut punkter, eller använda GPS mottagarens position. Det går även att använda laserkikare eller olika former av ”offset”, vilket är användbart om man vet riktning och avstånd från den aktuella GPS positionen.
Redigerade filer går sedan att återöppna i valfritt GIS, med de gjorda tilläggen från ArcPad.
Så länge du inte håller på mer än 20 minuter på varje plats, så kan du använda utvärderingsläget i programmet hur länge som helst. Naturligtvis så skall du skaffa en riktig licens om du avser att använda programmet i din verksamhet permanent.
I övrigt så finns de flesta verktyg man kan behöva i ett GIS för fältmiljö, och om man exempelvis använder en fordonsmonterad tabletdator med Windows 7 så är det här bland det bästa man kan få tag i utan stora investeringar. Programmet är så bra att man snart vill köra programmet hela tiden när man kör, vilket som sagt endast är möjligt om man köper en licens.