Jag har precis sett ett inslag i Jönköpingsnytt om att tekniska kontoret i Jönköping har JO anmälts sedan de inte kunnat lämna ut offentliga handlingar då dessa funnits i ett format som man saknat programvara för att kunna öppna (Länk).
Man nämner formatet PCSKOG, och jag får erkänna att jag inte känner till någonting om vad detta handlar om, så jag har googlat lite.
PCSKOG är ett program för att hantera skogsfastigheter och upprätta planer för fastigheten. Det är många som använder programmen och tycker att dessa är bra och ger ett mervärde, vilket jag inte alls har några synpunkter på. Det jag vill titta på här är om det kan finnas ”gratis” alternativ inom GIS området som kan hjälpa de ägare av skogsfastigheter som inte kan investera minst 5000 kr för den enklaste licensen av PCSKOG.
Jag vill åter igen trycka på att jag inte kan något om skogsvårdsplaner eller skötsel av skogsfastigheter, men jag är ganska duktig på GIS och GPS.
Jag antar att man vill kunna rita ut olika områden på en karta, och kunna uppdatera dessa på ett enkelt sätt samt presentera resultatet på ett överskådligt sätt på en karta. Jag antar även att man vill kunna återfinna platser från kartan i verkligheten med hjälp av GPS, men även kunna samla in information med GPS och visa resultatet på en karta i datorn på kontoret.
Det första är enkelt att lösa med exempelvis QGIS, och med insticksplugin för exempelvis Open Layers går det enkelt att få en bakgrundskarta från Google, Bing eller Yahoo (med flera). Det är ju inte fastighetskartan, men det är ändå detaljerad information som blir användbar i bakgrunden på dina kartor (dessutom gratis). Att beställa ett utsnitt från Lantmäteriet från fastighetskartan kostar naturligtvis pengar, hur mycket beror på hur stort område som skall täckas och vad man tänker använda datat till. Mitt tips blir att kontakta dem och fråga (Telefon: 026-63 36 00, E-post: geodatasupport@lm.se).
Med QGIS skapar man även enkelt andra lager med punkter, linjer och polygoner som kan placeras ut manuellt med stöd av bakgrundskartorna, eller importeras från GPS.
Med ett GPS plugin så kan man importera och exportera data till och från en ansluten GPS på ett enkelt sätt, men det går även att överföra data från QGIS till GPS mottagaren med andra metoder.
Ett sätt är att man skapar eller redigerar ett separat punktlager och använder exempelvis programmet DnrGarmin för att överföra shapefilen till en Garmin GPS. En del GPS mottagare kan läsa och spara data i GPX format, vilket även är ett format som QGIS stödjer. Det är således lite beroende på vilken typ av GPS mottagare man har, hur överföringen kan ske. Gemensamt är dock att det inte krävs något speciellt avancerat för att överföra punkter från QGIS till GPS mottagaren, eller tvärt om inmätta punkter från GPS mottagaren till QGIS. Det enda övriga som behövs för att hantera data, är en anteckningsbok där man kan notera nummret på insamlade punkter i GPS:en och skriva ned vad punkten representerar, så att man kan uppdatera den geografiska informationen i tabellerna i GIS programmet på kontoret (det går naturligtvis även att ta med datorn med en ansluten GPS ut i skogen, om man så vill).
Att uppdatera informationen om olika punkter, linjer och ytor är sedan inte svårare än att klicka på rätt lager, aktivera redigeringsverktygen och klicka på det objekt som skall redigeras. Informationen i de olika GIS lagerna går även enkelt att koppla till exempelvis Excel (eller motsvarande Open Source alternativ). De skapade lagren kan enkelt skickas till länstyrelsen eller motsvarande i ett format som garanterat kan läsas av dem, eller publiceras via exempelvis Google Maps eller Google Earth och öppnas online på Internet.
Fortsatt nyfiken?
Jag har tidigare i bloggen använt några av teknikerna jag beskriver här, och resten är inte så krångligt om man googlar lite och läser hjälpfiler och manualer för QGIS.
Nyckeln till framgång är först och främst QGIS (eller annat GIS se ”länkar” ovan) och att skapa och hantera lager i formatet shape med de kolumner med data som man är intresserad av. Därefter så handlar det om integration med GPS, och här är man lite beroende av vilken typ av mottagare man har, men Garmin GPS och programmet DnrGarmin brukar vara en bra kombination som fungerar. För att ytterligare skapa enkelhet och mervärde så kan man skapa möjligheter att uppdatera data i exempelvis Excel och presentera resultatet online med exempelvis Google Earth.
Om det är någon som önskar så kan jag försöka göra en enklare instruktion från början till slut hur man bär sig åt i QGIS för att åstadkomma det jag beskriver ovan.
Bra info, jag har letat efter något liknande.