Då var det dags för ett praktiskt exempel med utbyte av information mellan Quantum GIS och en GPS mottagare. I princip har jag redan redogjort för allt som här beskrivs, men nu kanske det blir lite mera konkret.
Jag kommer att använda QGIS 1.7 och en Garmin GPS 60Cx. Eftersom jag har lite bekymmer med att få min GPS att prata med QGIS direkt just nu (vet inte vad det beror på) så kommer jag att använda DnrGarmin för att överföra GPX filerna mellan dator och GPS.
Till att börja med så använder jag ett insticksprogram för att lägga till lite bakgrundskartor för tydlighetens skull. Hur detta görs gick jag igenom i ett tidigare inlägg (här).
Jag har inget bestämt syfte med det jag visar här, utan visar generellt hur man kan arbeta med de datatyper som GPS mottagaren normalt hanterar, waypoints, rutter och spår.
Jag börjar med att skapa data som jag skall överföra till GPS mottagaren:
I QGIS använder jag insticksprogrammet GPS för att skapa ett nytt GPX lager. På detta sätt skapas tre lager (waypoints, routes, tracks) med korrekta attributtabeller, redo för redigering.
Jag lägger till lite data i varje lager genom att markera lagret som skall redigeras och välja ”pennan” och de olika redigeringsverktygen. Tänk på att spara och avsluta redigeringen när du är klar.
Jag ansluter min GPS med USB kabel och använder DnrGarmin för att skicka över waypoints, rutter och spår. Läs in GPX filen och ta en datatyp i taget och överför dem med ”Upload”.
I GPS mottagarens karta så kan jag nu se resultatet av det överförda:
På skärmen blir det tydligt att man inte skall använda rutter för att markera ut ytor! Men spår fungerar ganska bra (vägen till vänster och sjön i mitten).
Hur som helst, i GPS mottagaren kan man lägga till egna spår och waypoints medan man är ute i terrängen. Dessa är sedan bara att ladda tillbaka till QGIS:
Här använder jag åter DnrGarmin, vilket dels gör att jag kan välja ut vilka punkter och spår jag vill överföra, och dels kan spara informationen direkt i formatet SHP.
Mina fältpunkter öppnar jag sedan i QGIS och gör de kompletteringar som behövs utifrån gjorda anteckningar. Resultatet kan vara nya eller uppdaterade data som är av intresse för mig.
Lite om DnrGarmin: Om man lyckas med GPS tillägget till QGIS så är det naturligtvis att föredra. Med DnrGarmin behöver man inte arbeta med GPX formatet överhuvudtaget då det går lika bra att använda SHP formatet direkt. Då kan men läsa in en shapefil i DnrGarmin och överföra de rader man väljer till GPS mottagaren, och inte bara som nu beskrivits åt andra hållet.