Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Inte perfekt… men väldigt häftigt!

Posted on 2012-04-13

Jag använder mycket bilder när jag arbetar, och bakar gärna in bilder i olika geoprojekt, för att dels dokumentera vid inhämtning, men även visa hur det ser ut på olika platser.

I tidigare artiklar har jag beskrivit olika tekniska plattformar för inhämtning av bilder, men nu är det dags för något enklare.

Den här gången blir det inte georeferering, utan fokus på Panorama.

Jag har tidigare använt Autostitch och Ptviewer för att skapa och visa panoramabilder för användare, exempelvis genom GIS länkar. I min iPhone så är appen Photosynth från Microsoft Labs en ofta använd app för att fånga diverse panoramabilder. Nu har jag upptäckt ännu en smått fantastisk programvara från Microsoft Research som kommer att vara mycket användbar när jag skall skapa mina panoraman.

Programmet heter Microsoft Image Composite Editor, eller ICE, och kan förutom att skapa panoraman automatiskt genom att bara skyffla in en massa bilder i programmet, även skapa panoraman från video. Det är denna funktion jag tänkte visa lite närmare här.

Jag har använt en vanlig kompakt digitalkamera som kan filma i full HD.

Filmen fångade jag genom att hålla kameran på högkant (bilden är ju bredast där) över huvudet och sakta snurra ett drygt varv. Totalt så stod jag stilla på en plats i ungefär en minut, vilket får anses som ganska kort tid för att fånga ett 360 graders panorama. Som framgår av bilden nedan så använder jag sedan bara 29 sekunder av den inspelade filmen. Andra panoraman som jag experimenterat med använde så lite som 8 sekunder video.

Filmen läser jag sedan in i ICE genom att ”importera videopanorama” och vänder rätt vid importen. Här markerar jag även start och slutpunkt på det som jag vill använda av filmen.

Programmet sköter sedan importen helt själv och presenterar resultatet direkt i rutan. Det går att justera en del och beskära bilden, och det räcker.

Bilden exporteras i exempelvis JPG som jag kan använda med Ptviewer som tidigare, men det finns även mer spännande alternativ som ”Deep Zoom Tileset”, som kräver ett plug-in i webläsaren men i övrigt fungerar mycket bra.

Bilden som blev resultatet kan du ladda hem här(3 Mb), eller så kan du titta på bilden i Photosynth.

Jag har även provat att fånga panoraman lite mera oregelbundet, lite som att använda kameran som ”pensel” och stryka över ett område med lite överlappande stråk. Även detta fungerar bra, och det är till och med möjligt att fånga 360/180 panoraman (sfäriska panoraman) på detta sätt.

Har du ork, tid och kraftig dator så kan du även skapa så kallade ”Gigapixelbilder” med programmet. Men det får bli en senare historia…

0 thoughts on “Inte perfekt… men väldigt häftigt!”

  1. Pingback: Panorama med ICE2 | Geosupportsystem

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com