Total snöstorm utomhus, så idag är en bra dag att testa iPad appar med geosupportambitioner. Det är alltså appar som kan skapa och redigera geodata som är aktuella. Jag kommer inte att gå igenom stora välkända appar som Google Earth, Google Maps eller Apples egna kritiserade kartapp. Dessa är endast ”tittskåp” som inte är avsedda att skapa och redigera data i. Inte heller ESRI ArcGIS har funktioner för att enkelt skapa data i appen.
Först ut My Maps Editor
Appen använder Googles bakgrundskartor och med den är det lätt att skapa egna lager med punkter, linjer och ytor med fingrarna på skärmen. Om detta var den enda funktionen så hade det inte varit särskilt imponerande, men det finns mer. Programmet kan synkas mot Google Maps och Google Fusion Tables, det enda som behövs är ett Google konto. Genom att skapa sina kartor online i exempelvis Google Fusion Tables så blir de direkt tillgängliga för andra med access till tabellen. Om man vill jobba off-line så går det också bra, då kan man bland annat maila resultatet som en KML fil till en mottagare. Det går att lägga till text och bilder/foton till varje objekt så det skulle kunna vara en användbar applikation för enklare former av inhämtning i fält med en iPhone eller iPad. Det finns brister och osäkerheter. Man använder sig av tjänster från Google, så sekretess kan vara ett bekymmer. Bilder laddas upp till en okänd server och vad detta innebär vet jag inte. Dessutom så kraschade programmet ganska ofta när jag bytte lager som skulle visas på kartan. Vill man redigera ett objekt kan det vara lite knivigt att selektera det, man måste nämligen träffa startpunkten på linjer och ytor, vilket i fallet ytor blir lite svårt när det inte går att se var objektet har sin början. Just det, appen fungerar bara i porträttmode, landscape fungerar inte alls, vilket kanske är rimligt för en iPhone, men med en iPad så borde man kunna redigera sina kartor i landscape.
Näst på tur är iGIS HD
Appen riktar sig till ”GIS proffs” som vill kunna redigera geodata med sin iPhone eller iPad. Programmet kan hantera data i ESRI shape och har ett ganska intressant sätt att importera och exportera dessa till och från appen. Jag skall direkt säga att detta är en lite mera krånglig app som kräver lite mer av användaren, men vinsterna är potentiellt större. Nåja, man skapar enkelt nya projekt direkt i appen och det går även att bestämma hur projektet skall vara projicerat (inklusive SWEREF 99 TM). Man kan lägga till lager och sybolsätta dessa ganska fritt för att sedan ha möjlighet att redigera dessa data antingen genom att trycka på skärmen eller använda den inbyggda GPS mottagaren. Tyvärr kan man inte skapa nya lager i appen, om man inte nöjer sig med ett mycket enkelt punktlager. Lager med anpassade attribut importeras i stället från valfri dator. Detta görs antingen via USB, men vem gillar sladdar, eller WiFi. Genom att klicka på import eller export och välja WiFi så startas en webserver i din iDevice som det med hjälp av ett javaplugin går att surfa till och ladda upp eller hem shapefiler med. Programmet är inte perfekt men många funktioner som en professionell användare behöver finns där. Det går exempelvis att skapa och importera egna rasterdata med. Detta kräver dock programmet MapTiler, vilket kostar 2750 Schweitzer Franks (20’000 SEK !!?) [EDIT] det är naturligtvis maptiler.org och inte maptiler.com som det handlar om, och därmed kostar det gratis.
Terrapad Lite
Som namnet antyder så finns det en Pro version som man får betala för. Då slipper man reklam och kan importera och exportera ESRI shape, med mera. Pro versionen kostar 379 kr, så börja med att testa Lite versionen. Programmet startar med en föredömlig instruktion för hur gränssnittet fungerar i stort. Bland annat så använder sig programmet av ett ”interaktivt hjul” för att komma åt verktyg med mera. Även detta program är begränsat till porträttläge, vilket kan vara en nackdel. Jag måste säga att det här programmet tilltalar mig mycket framför allt med hänsyn till ”interaktionshjulet”, men en fullständig utvärdering kan inte göras utan att testa import och export av ESRI shape. En liten farhåga är att det kan krävas ytterligare ”verktygsköp” i appen för full funktionalitet men det får man väl titta närmare på om det skulle bli aktuellt med köp, vilket man för övrigt påminns om hela tiden när man trycker på knappar som bara fungerar i Pro versionen. ”Lite” versionen är kul att prova, men egentligen inte så användbar i praktiken.
Avslutning
Tyvärr så börjar det nu tryta i Appstore bland gratisappar med geosupporttema. Det finns en uppsjö med navigationsprogram som visar den egna positionen på en karta, och kanske någon obskyr tvist som att hitta till de bästa falaffelhaken. Men riktiga GIS är det ont om. Tänk om någon kunde konvertera QGIS till iOS, den finns ju till Android.
För off-line bruk så får man nog kämpa lite för att få det som man vill ha det, men för online applikationer så tror jag att det enklaste blir att sätta upp någon form av Open-Layers applikation på en webserver, om man inte är nöjd med programmen ovan.
Om någon känner till en iDevice app som skulle passa in på beskrivningen här så får ni gärna höra av er.
[EDIT]
Jag kan efter lite efterforskning meddela att QGIS som ligger under en licens kallad GPL inte fungerar med Apples licensvilkor för AppStore. Nåja, kan inte någon fixa en installation via XCode och IOS SDK, eller få till något via Cydia till jailbrakeade iDevice?