Det finns en trend bland mjukvaruföretag, som hållit på ett par år, där mer och mer flyttas till ”molnet”. Lagring i molnet är en typ av tjänst, en annan är hela program och programsviter som helt eller delvis finns i molnet. Exempel på detta är Dropbox, Office 365, Adobe Photoshop, ArcGIS.com med flera.
Några erbjuder sina tjänster gratis, nu. Men detta är en ovanlig affärsmodell. Trenden är i stället att erbjuda programvara och tjänster som en form av prenumeration med månads- eller årsavgifter. Även OpenOffice-Online tar ut en avgift för att man skall kunna använda deras tjänster.
Är detta bara ett sätt att motarbeta piratkopiering? Eller ett sätt att få oss att lättare öppna plånboken och uppgradera när priset är skenbart lågt i form av en månadskostnad.
OpenOffice-Online kostar exempelvis 7,70 $ per månad, och det tar inte särskilt lång tid innan man är uppe i ganska stora summor. Företagen använder gärna motivet att man får den senaste mjukvaran till en låg månagskostnad, och ”slipper” betala tusentals kronor för en licens.
Nåja, företag har rätt att tjäna pengar på det de gör och den principen har jag inget att invända emot. Det jag kan vara lite orolig för är beroendet av Internet. Jag vill kunna välja att vara off-line! Det finns situationer när det inte är lämpligt att vara uppkopplad på ett gigantiskt nätverk. Inte minst när man hanterar information förknippad med någon form av sekretess. Det kan vara kommerciell sekretess, personuppgifter, statshemligheter eller helt enkelt sådant man inte vill riskera att dela med hela världen.
Jag hoppas att jag även fortsättningsvis kommer att kunna välja att vara off-line, och inte känna mig tvingad att leva mitt liv på nätet.