I detta inlägg kommer jag att testa PhotoScan från Agisoft. Jag har tidigare testat StereoScan som är gratis medan PhotoScan kostar 179$ i standardversion och 3’499$ i professionell version. Jag testar demovarianter som går att ladda hem från Agisoft, vilket har begränsningar men är tillräckligt bra för att testa de funktioner jag behöver för detta inlägg.
Bilderna ovan är beskurna något.
För att testa så har jag tagit tre bilder från olika vinklar på lekplatsen utanför lägenheten. Dessa läser jag in i programmet och sedan är det bara att köra ”Align Photos” och sedan ”Build Geometry”.
Genom att testa lite olika inställningar så får man olika resultat men så småningom så framträder en bild i 3D. Geometry type: ”Sharp” och Target Quality: ”High” fungerade bra för mig.
Fram till detta steg så är standard- och pro-versionerna lika, men vill man mäta i 3D modellen så behöver man det dyrare programmet.
För att mätningar skall fungera så blir det bäst med ”kalibrerade” kameror, men man måste minst kunna sätta ett referensmått i modellen som de andra måtten kan relateras till. Detta görs genom att man känner till något mått i bilderna/modellen, och sätter ut markörer på dessa platser.
Dubbelklicka på bilden där du vill sätta ut markörer som representerar det kända måttet. Högerklicka i bilden och välj ”Place Marker”. Använd verktyget ”Set Reference Distance” och klicka på dina två markörer. Skriv sedan in ditt referensmått i dialogrutan som visas.
På samma sätt går det nu att placera markörer och mäta avståndet mellan dessa.
Noggrannheten sjunker med avståndet från kameran, men i mitt lilla försök så mätte jag fönsterbredder på 20 och 47 meter (avstånd mätta i modellen) och det ena mättes till 110 cm och det andra till 113 cm. Det verkliga måttet är 110 cm!
Om man inte har ett känt mått i bilderna så kanske man känner till det exakta avståndet mellan kameraplatserna. Jag har tagit mina tre bilder med exakt 1 meters mellanrum, så detta kan jag använda som referensmått.
Då läser man in sina bilder och växlar till ”Ground Control” fliken till vänster och fyller antingen i de faktiska koordinaterna för varje kameraposition, eller så skapar man ett lokalt system. Jag sätter Y koordinaterna till 1000 och X till 1000, 1001 och 1002. Detta är ett vanligt lantmäteritips som är användbart vid lokala fältmätningar där det är relativa avstånd som är intressant.
Sedan är det som tidigare dags för ”Align Photos” och ”Build Geometry”.
Utan att sätta ett referensmått i bilderna så mäts samma fönsterbredder som tidigare upp till 110 cm för det närmaste fönstret och 108 cm för det bortre.
Ännu ett sätt att sätta referenser är att använda ”Ground Control” punkter. Om man i bilderna har med minst två sedan tidigare exakt mätta fältpunkter med geografiska koordinater, så kan man använda dessa för att skapa en geografisk referens i bilderna som förutom att göra allt i bilderna mätbart även gör det möjligt att ta ut exakta koordinater för alla mätpunkter.
Men det är inte allt. Har du en kamera med inbyggd GPS så kan programmet använda denna information för att automatiskt bygga upp en modell med geografiskt refererade bilder. Det kan inte bli mycket enklare, även om inbyggda GPS mottagare inte brukar vara de bästa. Vill man kan man sedan exportera ”georefererade” punktmoln och importera dessa till ett GIS program. Det blir då möjligt att i GIS programmet fortsätta inmätningen inte minst då punkter brukar koncentreras till vertikala objekt som väggar och därmed blir dessa ganska lätta att hitta igen i en 2D version av punktmolnet i exempelvis QGIS.
Vill man nu exportera eller spara sina data så får man snällt köpa en licens för mjukvaran. Som privatperson är det mycket pengar, men för ett företag där tid i fält kan kosta hur mycket som helst, så är under 25’000 kronor för en licens ganska billigt.
Gå vidare? Två kameror fast monterade på ett exakt avstånd från varandra, kanske på taket på en bil, och vips så har man allt som behövs för att snabbt kunna fånga data i fält. För ännu lättare tillämpningar så är en kompakt GPS-kamera ett alternativ. Allt som finns med i bilderna går sedan att mäta med förhållandevis hög precision i efterhand. Och med GPS eller kända positioner i bilderna så kan även koordinater plockas fram.
Nu skall jag prova att kalibrera kamerorna och se om det kan bli mycket bättre än det redan är.