I förra inlägget testade jag lite med några få bilder och blev ganska imponerad av programmet.
Idag tänkte jag testa lite mer omfattande och se om det är läge att hitta någon som kan skaffa en licens åt mig så att jag kan gå vidare med försöken.
Nåja, jag begav mig till Eksjö torg och utrustad med kamera och GPS så gick jag ett varv och fotade med jämna mellanrum in mot torgets mitt. På så sätt så fick jag med så mycket som möjligt av omgivningen samtidigt som det blev så mycket överlapp som möjligt i bilderna.
Väl hemma så använde jag ”GPS Photo Correlate” för att skriva GPS data till bildernas EXIF data, men det går bra att använda andra motsvarande program också. Om man har en kamera med inbyggd GPS eller en smart phone så behöver man inte göra detta, utan då kan bilderna användas direkt.
I PhotoScan Pro läste jag in bilderna och bad programmet läsa in EXIF data för bilderna. Vips! Så var alla fotoplatser utmärkta i programmet.
Placeringarna är inte perfekta, men programmet är tillräckligt bra för att kunna rätta till mindre fel i positionerna när närliggande bilder jämförs. Det går att välja bort positioner som är uppenbarligt fel och då kommer dessa inte att tas med i den fortsatta beräkningen av positioner, men bilderna som sådana tas med.
Jag har även märkt att himmel med mycket moln är något att passa sig för, så fota så lite himmel som möjligt, eller maskera bort den i programmet.
Sedan är det bara att köra ”Align Photos” och ”Build Geometry” som vanligt. Blir något fel så kan man gå tillbaka och kanske maska bort något som är oväsentligt men som stör beräkningen och köra processerna igen.
Jag måste säga att efter lite pillande med att maskera bort himlen så blev resultatet över förväntan.
Nästa steg blir att skapa några markörer som jag vill använda för att mäta och för att överföra till QGIS. Trots att det är en DEMO version och själva punktmolnet inte går att spara, så går det att spara alla skapade markörer i en textfil med beräknade koordinater. Dessa kan sedan läsas in i QGIS och visas på en karta.
Jag passar på att döpa alla mina markörer till något representativt.
Jag kan mäta att Hotellet är 36 meter gånger 19 meter och att Ryttarstatyn är ca 6 meter hög, men riktigt roligt blir det när jag exporterar markörerna och öppnar i QGIS.
Betänk att det enda jag gjorde i fält var att ta bilder med en GPS-kamera, eller i mitt fall bilder synkade mot en GPS-logg. All annan inmätning har skett hemma på kontoret.
Vinsten är kanske inte i att jag mätt in några få punkter, utan att jag nu har georefererade bilder och referenser som jag kan gå tillbaka till för att se om det är något mera som jag är intresserad av. Någon från grannkontoret kanske är intresserad av brunnslock? Nu behöver jag inte åka ut igen och leta brunnslock, utan jag tittar på mina bilder och ser om det går att mäta in dessa från redan inhämtat material, och därmed har jag vunnit massor med tid.