Jag håller på att försöka sätta mig in i det, men det kommer att ta ett tag, så tills vidare så kommer här en grundläggande förklaring.
Kortfattat så är ett programbibliotek skrivet i Java med öppen källkod som gör det möjligt att skapa interaktiva kartor på webbsidor.
Det är en så kallad ”client side” applikation, vilket innebär att all exekvering och körning sker på klienten och inte på servern, vilket föranleder varning ett: Skapa inte för komplicerade OpenLayers skript!
Om man har många lager så får klienten jobba extra mycket och det blir många anrop vilket inte bara belastar klienten utan även nätverket.
Eftersom det är en ”klientapplikation” så krävs heller inget speciellt av en server, och det går i princip att köra OpenLayers skript på en klient helt utan server direkt i webbläsaren. Det måste dock finnas någon form av karttjänst som går att anropa och begära data, men så länge man inte behöver ”egna” data så är Internet fullt av denna typ av tjänster, exempelvis Google Maps.
Eftersom det är ett javabibliotek så krävs det heller inte mycket egen kod för att det skall fungera, eftersom gränssnittet (API) redan är definierat i biblioteket.
Det du behöver för att komma igång är själva javaskriptfilen (OpenLayers.js) och två kataloger med bilder och stilmallar (img och theme) samt ditt eget javaskript inbakat i ett html-dokument. OpenLayersfilerna tillsammans med dokumentation går att ladda hem från OpenLayers.org.
OpenLayers är objektorienterat och bygger på att objekt skapas av definierade klasser. Exempel på objekt är själva kartytan och alla lager man vill presentera. Denna kod skriver du själv i ett html-dokument och sparar tillsammans med OpenLayersfilerna, sedan är det bara att köra.
Det går att göra mycket mer med OpenLayers, men jag har som sagt inte kommit så långt i mina studier än och solen skiner ute. Kanske skulle ta och klippa gräset? Det är skönt att vara ledig!
Hm, är inte Openlayers ett bibliotek gjort i javascript, inte java…???
Jodå, visst är det så. Rätt skall vara rätt.