Då har vi vårt ”system” från förra inlägget, men hur är då tillvägagångssättet för att publicera egna data? Det tänkte jag gå igenom i lite mer detalj i detta inlägg, och det är inte särskilt svårt.
För det första så utgår jag från att du har lite egna data, inte? Då börjar vi väl med att skapa lite.
I QGIS så skapar jag först en tom vektorfil (ESRI shape) och lägger till några attribut.
Shapefilen sparar jag i den utdelade katalogen ”Data” som finns på servern. Tyvärr så räcker inte det riktigt, så alternativen är att ladda in filen i PostGIS databasen eller att lägga till shapefilen i GeoServer (”import data”), för att sedan lägga till data på nytt i QGIS från antingen PostGIS eller via WFS från GeoServer. Jag testar WFS alternativet mest för att jag inte gjort det tidigare.
Som referens använder jag vägdata från Skåne och så skapar jag mina data med verktyget ”Digitalisering” i QGIS (passar på att ha lite roligt också, förlåt alla skåningar).
När jag publicerar så behövs inte vägarna så dessa ”exkluderar” jag från publicering i inställningarna för projektet.
QGIS projektet sparas i en underkatalog i den utdelade katalogen ”qgis” på servern, jag har nämligen inte lyckats lagra mer än ett QGIS projekt per katalog och få det att fungera, men det är ganska logiskt att olika tjänster skall ha olika sökvägar eller hur. Det krävs även ett moment på servern för att allt skall fungera, nämligen att lägga upp en länk till filen ”qgis_mapserv.fcgi” i den nyss skapade katalogen med projektfilen.
cd /usr/lib/cgi-bin/din-katalog
ln ../qgis_mapserv.fcgi
Därmed skall tjänsten vara publicerad och går att granska på http://Server-IP/cgi-bin/din-katalog/qgis_mapserv.fcgi?SERVICE=WMS&REQUEST=GetCapabilities
Tillbaka till GeoServer. Antingen skapar man ett nytt ”Workspace” eller använder ett befintligt, där man lägger till sökvägen till tjänsten i ett nytt ”Store”.
Klicka på ”Add New Store” och välj WMS (längst ner). Peka ut rätt ”Workspace”, välj ett nytt namn på tjänsten och skriv in sökvägen till projektet (http enligt ovan). I nästa steg är det bara att klicka på ”Publish” vid raden som motsvarar QGIS-projektets namn och i nästa fönster behöver inget fyllas i utan det räcker med att klicka på ”Save”.
Därmed så är vi klara i GeoServer och går vidare till GeoExplorer.
I GeoExplorer (http://Server-IP:8080/geoexplorer) är det bara att välja att lägga till data och peka ut den tjänst i GeoServer som nyss skapats. Det kan se lite annorlunda ut än vad det gjorde i QGIS, men jag återkommer till det på slutet.
Om du inte har loggat in så får du göra det när du klickar på ”Map” och väljer ”Export”. Om du inte ändrat något så är det användarnamnet ”admin” och lösenordet ”geoserver”.
Det går att bestämma vilka verktyg som skall vara tillgängliga för användarna och det beror helt på situationen. Jag väljer dock att ta bort 3D Viewern, då den inte alltid fungerar som den borde. Print och Get Feature Info tar jag också bort då dessa inte behövs i mitt fall.
Den genererade HTML texten markeras och kopieras. Sedan klistrar jag in den på en ny sida i Drupal. Jag kopierar även en ”permalink” till kartan i GeoExplorer (”Map”/”Save”) och infogar denna som en länk på sidan i Drupal. På så sätt kan användare med rätt login snabbt hitta dit för att redigera utseendet på kartan vid behov. Ett tips kan vara att sätta bredden på kartan till 100%, så utnyttjas hela tillgängliga bredden på sidan i Drupal. Det är bara att ändra i HTML koden.
Noterat:
Transparens fungerar inte via QGIS-Server så önskar man transparens så får man sätta det i GeoExplorer, vilket i och för sig inte är svårt. Det är bara en inställning för det aktuella lagret.
Texter blir lite knas för ytor. För punkter verkar det fungera ganska bra, men för ytor så har jag inte lyckats få till det på ett bra sätt.
Lägger man till länkar till olika sidor på en ”admin-sida” i portalen så kan arbetet med att publicera kartor gå mycket fortare. Exempelvis länk till att lägga till ny WMS-Store:
http://Server-IP:8080/geoserver/web/?wicket:bookmarkablePage=:org.geoserver.web.data.store.WMSStoreNewPage.