Google har länge velat få tidsödande arbete utfört av användarna gratis. Det började med 3D modeller i Google Earth och numera kan man även gå in och göra ändringsförslag i deras kartor (http://www.google.com/mapmaker), allt med motivet att ”din lokalkännedom gör kartan bättre för dig”.
Man kan ha vilka åsikter man vill om detta så länge man har klart för sig att Google tjänar pengar på det. Det är absolut inget fel att hjälpa Google med detta, speciellt inte om man själv tjänar på det (bättre data). Om du däremot vill kunna använda dessa data som ”folkmassan” (the crowd) bidragit till i andra sammanhang än på det sätt som Google tillåter så är alternativet att använda Open Street Map i stället (http://www.openstreetmap.org).
Konceptet med ”Crowdsourcing” är som sagt inte nytt, men väldigt kraftfullt för att få in stora mängder data. Genom att designa verktygen för inhämtningen på ett smart sätt som dessutom gör det enkelt för användarna att bidra så har man otroligt mycket att vinna. Motståndarna hävdar alltid att detta skapar data man inte kan lita på och att metoden därför inte är lämplig, vilket kan vara sant i vissa sammanhang. Samma människor sade dock samma sak om Wikipedia när den skapades, och där finns det nu över 1,2 miljoner artiklar, på Svenska! (Över 4 miljoner på Engelska). Nationalencyklopedin (.se) har i och för sig faktagranskade artiklar, men ”bara” 264’000 st.
Jag tror att vi kommer att få se mer Crowdsourcing framöver, inte minst inom den geografiska världen, där konsumenterna själva till stor utsträckning bidrar med information.