I tidigare inlägg tittade jag lite närmare på GeoJSON, den här gången är det dags för GeoRSS.
Vad RSS är hoppas jag du har koll på (RSS = Really Simple Syndication). Det är ”flöden” med information som är anpassade till webben och ger enkel men snabb information om exempelvis nyheter eller händelser. Denna blogg har exempelvis ett sådant RSS flöde som man kan prenumerera på och därmed få mina senaste inlägg tillsammans med nyheter från NyTeknik, SvD eller andra RSS flöden man också prenumererar på.
GeoRSS är samma princip men där det är geografiska objekt med tillhörande attribut som skickas ut som flöden.
Det finns två specifikationer framtagna, en enkel (simple) som i sin enklaste form ser ut såhär:
<georss:point>57.667 14.973</georss:point>
Geometrierna kan vara av typen point (som exemplet), line, polygon eller box, och kräver i princip bara en enda tagg per objekt. I praktiken så bäddar man in taggen i mer information om vad det är för typ av objekt samt attributinformation om objektet.
Är det ett flöde med många objekt är det även lämpligt att ha med information om flödet i sig.
Den andra specifikationen är GeoRSS GML, som kan hantera mer komplexa flöden och är en officiell OGC standard. Det enkla exemplet ovan skulle enligt GeoRSS GML se ut så här:
<georss:where>
<gml:Point>
<gml:pos>57.667 14.973</gml:pos>
</gml:Point>
</georss:where>
GML varianten kan hantera koordinater i andra referenssystem än WGS-84, så om det är aktuellt så är du hänvisad till den specifikationen.
Användning
Om man exempelvis har en verksamhet där saker händer eller verksamhet behöver rapporteras som man vill hålla koll på, så skulle ett sätt vara att göra det med ett RSS flöde. Positioner som rapporteras in skulle kunna sättas samman till ett aktuellt flöde och kunna skickas ut på begäran till de programvaror och tjänster som prenumererar på flödet. Fordonspositioner skulle kunna vara en sådan sak, eller när bud hämtar och lämnar varor hos kunder. Via en webbkarta skulle man sedan kunna ha en uppföljning i nära realtid över de rapporterade händelserna.
Exempelvis finns en plug-in för portalen Drupal som gör att flöden som skapas i den kan bli GeoRSS flöden. Även för WordPress finns flera plug-in som ger samma funktionalitet.
I Drupal skulle man exempelvis kunna bygga ett formulär som läser GPS positionen i smartphonen och tar de valda attribut och texter som fylls i på skärmen och skapar ett inlägg i en lista. Genom ett OpenLayers-plugin skulle man sedan kunna visualisera det RSS flöde som systemet skapar, och på så sätt ha ett komplett system för geografisk uppföljning i en och samma server… Jag får nog titta närmare på detta när jag får lite tid över.