I tidigare inlägg visade jag var du kan få tag på Landsat data. Om du har hämtat hem lite sådana data så har du märkt att dessa består av flera filer och alla ser lite olika ut på skärmen. Detta beror som sagt på att varje fil representerar en viss ”färg” i det elektromagnetiska spektrumet.
För Lansat-5 är det sju lager där 1 till 3 är synligt ljus (blått, grönt och rött), band 4 är nära infrarött och 5-7 är infrarött i olika våglängder.
Vill man få fram en så naturlig bild som möjligt så måste man använda sig av flera band i kombination, och då är virtuella rasterlager ett bra sätt.
I QGIS så klickar man på ”Raster”, ”Övrigt”, ”Bygg virtuellt raster” (1.9.0 Master, motsvarande för andra versioner). Sedan pekar man ut filerna för band 1 till 3 som indatafiler och skapar en ny virtuell utdatafil. Se även till att kryssa för ”Separera” så att den nya rasterkatalogen hanterar de olika banden separat.
När det är klart så kan du stänga dialogfönsterna och gå in i egenskaper för det nyligen skapade lagret.
Under fliken ”stil” så pekar du nu ut vilket lager som representerar vilken färg. Under förutsättning att banden lästes in i ordningen B1, B2, B3 så skall ordningen för de olika lagerna vara rött: band 3, grönt: band 2 och blått: band 1. Om det ser ok ut när du klickar på verkställ så är det antagligen rätt, om inte så prova att byta band 1 och 3. För att få en korrekt bild så måste du även läsa in min/max värdena från varje band och sträcka ut dessa över hela skalan. Välj ”verklig” i noggrannhet (långsammare men inte speciellt mycket) och klicka på ”Läs in” och välj ”Sträck ut till min/max” som kontrastförbättring.
Om du vill kan du även laborera med färgrendering och omsampling för att få en så naturtrogen bild som möjligt.
Nu kan du använda din virtuella rasterkatalog precis som vilket lager som helst i dina projekt. Det är exempelvis lätt att skapa en egen ”Natural Color” fil genom att högerklicka på lagret och välja ”spara som”. Sedan är det bara att välja ”Renderad bild” som utdataläge och namnge filen. Sim-sala-bim så har du skapat ett nytt användbart dataset att arbeta vidare med om så önskas.
Lycka till!