Nu när ny version av OpenGeo Suite är på gång och ”Boundless” har gjort entré så kanske det kan vara intressant och titta lite på vad som döljer sig under huven på OpenGeo Suite.
Som ”kärna” så finns GeoServer och data lagras i PostGIS med Postgresql. OGC-gränssnitten snabbas upp med GeoWebCache och allt serveras med OpenLayers.
Allt detta kan man bygga ihop själv utan större problem men det är smidigt att få allt installerat, konfigurerat och klart med några få installationskommandon.
Lite intressant är det att man även kan använda GeoWebCache för att snabba upp en ArcGIS Server om man så vill. Det går förövrigt att använda andra komponenter för alla delarna i modellen ovan och GeoServer bryr sig exempelvis inte om att det är PostGIS eller exempelvis ArcSDE som levererar data.
På klientsidan så använder man även andra karttjänster för att hantera exempelvis bakgrundskartor. Dessa kan komma från stora företag eller från en egen lokal OGC-tjänst, principen är den samma.
Boundless har även börjat ta med rena klientapplikationer i sin definition av OpenGeo Suite.
Det är ganska tydligt att det med QGIS 2.0 kommer att finnas ett officiellt plugin för att publicera tjänster på OpenGeo Suite. Även annan datahantering i sviten kommer gå att sköta via QGIS.
Om man väljer att köra OpenGeo Suite i Linux, Windows eller Mac OS X spelar heller ingen roll. Här väljer man den miljö som man är mest hemma med och vad man har tillgängligt. Bortsett från installation och serverdrift så märker man ingen skillnad på klientsidan och det går naturligtvis att ha olika operativsystem på klienter och servrar och man känner för det.
Något jag fortfarande saknar är ett enkelt sätt att bygga skräddarsydda tjänster för att exempelvis redigera data i en webbläsare. Det går att göra med OpenLayers men då blir det till att skriva kod manuellt. Det hade varit bra med ett publiceringsverktyg där det även gick att ange vilka data som användare med olika behörighet skulle kunna redigera direkt via webbkartan. Även tjänster för uppladdning via formulär av exempelvis GPS-filer och geotaggade bilder skulle vara bra om det fanns verktyg för att skapa på ett enkelt sätt.
Vi får se vad som händer framöver, men ser man tillbaka några år så har det redan hänt ofantligt mycket så framtiden är spännande.