Detta inlägg handlar egentligen bara om begreppet öppen/gratis mjukvara eller Open Source, och vad motsatsen egentligen är.
Ibland talar vi om kommersiell mjukvara, men det är ett missvisande begrepp, då det naturligtvis går att använda Open Source i kommersiella sammanhang. Du behöver inte ens ha skapat programmet för att kunna tjäna pengar på det kommersiellt.
På engelska talar man om ”Proprietary” som faktiskt har en svensk motsvarighet (proprietär) som ingen förstår vad den betyder.
Man borde i stället tala om ”skyddad” eller ”ägd” mjukvara och allt handlar egentligen om licensformen.
Open Source har ofta en tydlig licensform (i mitt tycke), som i princip går ut på ”Du får…”. För att skydda sin mjukvara eller sitt ägande av koden så skriver företag in ”Du får inte …” i sina oändliga licensavtal för sin proprietära mjukvara. När du tror att du köpt ett program, så har du i praktiken bara köpt rätten att använda (”låna”) programvaran av ägaren, och de förbehåller sig rätten att ändra villkoren när dom så önskar.
Jag kanske drar det till sin spets, men hur många av er har faktiskt läst användarvillkoren eller licensavtalen för de mjukvaror ni köper.
Att det finns företag som faktiskt ger bort sin programvara som Open Source eller gratis kanske låter främmande, men de har helt enkelt en annan affärsmodell där intäkterna inte kommer av att sälja användarrätt (som man även måste spendera pengar på att skydda), utan från exempelvis support, service och tjänsteavtal.
Synpunkterna ovan har jag hämtat från Arnulf Christl (OsGeo.org) och en kort föreläsning han höll på FOSS4G för en vecka sedan, men som jag så gott som helt kan ställa mig bakom. Många av dessa föredragningar börjar nu trilla in på YouTube (Länk eller sök på FOSS4G 2013) och där finns flera guldkorn.
Är då Open Source bättre? Inte alls! Det har inget att göra med bättre eller sämre program. Många av fördomarna från förespråkare från båda sidorna är dessutom felaktiga. Det finns argument för båda alternativen och tar man sig bara tid så kan var och en bilda sig sin egen uppfattning om vad som passar i just deras situation.