Varför inte ett boktips. Jag har några böcker om kartor och liknande så jag kanske sticker in ett boktips lite då och då framöver.
Ken Alder har skrivit denna bok om metersystemets uppkomst. Den handlar om Delambre och Méchain och deras ”äventyr” med att försöka skapa ett enhetligt och gemensamt måttsystem baserat på jordens storlek.
Genom astronomiska observationer (latitudbestämning) och triangelmätning så kunde man på den senare delen av 1700-talet räkna fram det mått vi idag kallar för ”metern” och alla dess avknoppningar (ett kilo var från början vikten av en kubikdecimeter vatten, vilken även kallades en liter).
Här får man vara med från början, gå i personernas fotspår, lära känna dem som olika personligheter med olika nycker och egenheter.
Det var en lång resa och många hinder på vägen, inte minst franska revolutionen, vars aktörer ofta ifrågasatte om det inte var väldigt ”aristokratiskt” det de höll på med, trots att det var den nybildade Nationalförsamlingen som givit order om arbetet. Ett enhetligt mått som var lika för alla tilltalade nämligen många revolutionärer.
När det i modern tid visat sig att de mätte lite fel och metern faktiskt borde vara 0,2 mm längre så kan man ändå bara imponeras av den vilja och det engagemang som drev dessa vetenskapsmän till att överträffa alla förväntningar och uppnå det de gjorde. Att sedan själva införandet tog lång tid, inte minst då Frankrike var första landet att avskaffa metern, är en helt annan historia. Idag är det faktiskt bara USA bland industriländerna som inte officiellt infört metersystemet, men de håller på att smygas med de också. I övrigt så talar man om Burma och Liberia som de enda ytterligare länder som ännu inte infört metersystemet.
Boken är väldigt intressant och utbildande, inte bara ur ett rent vetenskapligt synsätt, utan även som en levnadsbeskrivning. Författaren har ett gedigert och väldokumenterat källmaterial, som det i och för sig är svårt att kontrollera.
Boken är översatt till svenska, men den är tyvärr slut på förlaget, så man får prova med biblioteken eller begagnatmarknaden. Den finns dock på engelska exempelvis hos Bokus.se.