I lokalmedia såg jag för ett tag sedan en rubrik om att de östra delarna av regionen riskerade att bli utan brandsläckningsresurser.
Jag läste inte närmare vad det handlade om, utan gick direkt till http://geodata.se och hämtade data om brandstationer från MSB.
Lite snärtigt gjorde jag en täckningskarta baserad på personal i beredskap på varje station och satte inflytelserna till 50 km.
Av detta kan man utläsa var det är ”bättre” eller ”sämre” täckning för brandberedskapen.
Nu tar detta inte hänsyn till folkmängd, vilket vore intressant för att se om det är omotiverat dåligt eller bra på olika platser.
Det var precis lika lätt att skapa en karta över befolkningstäthet…
Sedan blev det värre.
Jag försökte använda rasterkalkylatorn för att dela brandberedskapen med befolkningstätheten för att få en resulterande kvot, men det gick inget vidare. Det visade sig dock att det inte gick att beräkna raster med olika referenssystem, så efter en konvertering så var båda lagren lika och beräkningen fungerade bra.
Direkt när beräkningen var klar så syntes inte mycket i resultatväg, men det berodde på några extremvärden som fick skalan att balla ur. Genom att sätta gränserna så att de 10 högsta respektive lägsta procenten av värden ignorerades så kom bilden ovan fram.
Ingen direkt vetenskaplighet bakom, mer än att där det är grönt är det bättre än där det är rött. I några fall kan det bero på ”no-data” i källdata, men i stort så ser det ganska bra ut. Det är i huvudsak en jämn täckning på brandberedskapen, men detta beror inte så mycket på att det är gott om brandstationer som att jag gav alla brandstationer ett högt inflytelsevärde över ett stort område. Det som blir intressant är de områden som avviker och där ställa sig frågan varför? Är de helt obefolkade områden utan riksintressen som behöver brandskydd?
Här hade jag då tänkt påstå att de som bodde i ett någorlunda känt samhälle i ett av de röda områdena inte skulle hålla med, men jag hittade faktiskt inte någon solklar kandidat. Det närmsta jag kom var Häradsbäck öster om Älmhult (ca 180 invånare).
Bra analys ändå. Jag har i jobbet gjort nätverksanalyser baserat på brandstationer och NVDB med hastighetsgränser över Jönköpings län för att hitta svaga områden. Då tog jag även med inställelsetid eftersom olika brandstationer har olika och vissa är obemannade jourstationer med upp mot 30 min, tex Pauliström har jag för mig. Sedan kan man lätt få ut med hjälp av SCBs skikt på befolkning ser hur många personer i olika åldrar som finns i olika zoner av utryckningstid istället istället för km fågelväg.