Tidigare så fanns det ett tillägg för att skapa kartböcker (atlas) i QGIS, men från och med 2.0 så ingår det som standard.
För att skapa kartböcker så behöver man förutom data till kartorna någon form av indelning som skall generera bladen.
I mitt exempel så har jag skapat ett polygonlager med rektanglar i ungefär den utsträckning som passar min utskriftslayout i den skala jag vill ha. Men det går att använda andra vektorlager också med olika resultat.
I utskriftskomponeraren så skapar man sin layout som vanligt, men det finns en finess. Det går att koppla attribut i ”kartbladslagret” till texter i layouten genom att hänvisa till dessa fält. För att detta skall fungera så måste man ha aktiverat Atlasgenereringen, och det visar jag längre ner.
Lägg märke till hur texterna är beskrivna i fältet till höger.
Det går att skapa hur många attribut man vill, och här använder jag ett för rubrik och två för exempeltexter. Det är exempelvis möjligt att har något för sidnummer, viktiga platser, hänvisningar till angränsande blad, etc.
För att generera kartboken så måste man göra några inställningar på fliken ”Atlasgenerering”:
Har man som jag flera kartor i layouten så skall man peka ut vilken som skall växlas mellan bladen, samt vilket lager det är som skall styra vilka sidor som skall genereras (Täcklager), det vill säga det vektorlager med tillhörande attribut som skapats tidigare.
Vill man exempelvis sortera i sidnummer ordning (om man har ett sådant attribut) så går det också att göra. Det går att ställa in skala anpassat till täcklagret eller med en fast skala som anges i utskriftshanteraren och om man vill generera separata kartbladsfiler eller en sammansatt fil (PDF).
Själva kartboken genereras först när man exporterar eller skriver ut kartan. I mitt fall så exporterar jag till en PDF och eftersom jag valt att skapa en sammansatt fil så hamnar alla blad i denna.
Eftersom jag inte hade skapat ett attribut för sidnummer så sorterade jag bladen efter det id som skapades när jag tillverkade polygonerna, så ordningen på bladen blev lite konstig. Men det var inga problem att skapa kartboken i sig.
Jag har även provat att göra en kartbok baserad på ett punktlager och vips, så var en kartbok över kyrkor i Jönköping skapad…
Jag känner exempelvis någon som håller på med torp och torpinventering, och detta vore ett enkelt sätt att skapa en kartbok över dokumenterade platser.