Det är i och för sig inte så svårt att skapa ett vektorlager i exempelvis shape-format i QGIS, men vet du med dig att du skapar väldigt många lager som du sedan aldrig använder så kanske ”tillfälliga lager” är något för dig.
För att använda tillfälliga lager så laddar man först ett insticksprogram som gör det möjligt att skapa vektorlager i datorns arbetsminne. Informationen försvinner när QGIS avslutas och sparas inte även om projektet sparas. Lagret finns dock kvar, men utan data således.
Vill man att data trots allt skall sparas så kan man i stället använda det andra insticksprogrammet (bilden ovan) kallat ”Memory Layer Saver”. Med detta installerat så kommer det minneslager som skapas att sparas som en binärfil tillsammans med projektet (samma filnamn med det extra tillägget .mldata). Raderar man filen, eller om man inte har ”Memory Layer Saver” installerat så visas inga data heller.
Efter installationen av insticksprogrammet så finns det en extra knapp i verktygsfältet för att hantera lager (ovan). När man klickar på knappen så får man upp dialogen för att skapa ett nytt tillfälligt lager (New Memory Layer).
Här bestämmer man vad lagret skall heta först och typ av geometri sedan, det går inte att göra tvärt om. Sedan väljer man vilket referenssystem som skall användas, och sedan är det klart.
Vill man av någon anledning lägga till attribut till lagret så startar man redigering av lagret och lägger till en kolumn i attributtabellen. Kom dock ihåg att även kolumner i tabellen bara lagras i minnet om man inte har ”Layer Saver” tillägget installerat.
Lagret kan hanteras som vilket annat vektorlager som helst. Redigera, ändra lageregenskaper, med mera, och skulle man i slutändan vilja spara lagret så går det bra att högerklicka på det och välja ”Spara som…”.