Till många platser är det inte praktiskt att resa, kostar mycket eller till och med olämpligt att bege sig. För ett tag sedan testade jag Nordkorea (se tidigare inlägg), men denna gång blir det mer exotiskt, men inte exotiskt varmt utan exotiskt ovanligt.
Jag tänkte prova Antarktis, eller sydpolen om det passar bättre. Jag väljer inte godtyckligt, utan det finns ett annat intresse också och det är ”Universal Polar Stereographic” eller UPS.
Det är en stereografisk projektion och till skillnad från ekvatorial (se bilden ovan) så är den placerad vid någon av polerna, den södra i mitt fall. ”Universal” skvallrar om att projektionen ingår i UTM systemet. UTM, eller Universal Transversal Mercator, täcker ju hela jorden i 60 band om 6 grader, men bara från 80 grader syd till 84 grader norr. De återstående delarna täcks in av UPS Nord respektive Syd.
För att få fram lite data så kan jag använda tidigare källor, men för Antarktis så finns det en bättre källa, nämligen ”SCAR Antarctic Digital Database” även kallad ”ADD”.
SCAR är en vetenskaplig kommitté för arktisk forskning (Scientific Committee on Antarctic Research) och data kan sökas via en online-tjänst och laddas hem via http://www.add.scar.org/. För att ladda hem data så måste man dock registrera sig och acceptera villkoren för att få ta del av dessa data.
I QGIS så börjar jag med en världskarta för att ha något att experimentera med när det gäller projektioner. En världskarta uppdaterad 2009 kan exempelvis hämtas här.
Som standard så sätts projektets projektion till samma som det första data man öppnar, eller helt oprojicerat. I bilden ovan så är det WGS-84 som används, men jag letar efter UPS, så detta skriver jag in i fältet för filter.
Då hittar jag UPS nord och syd med EPSG 32661 respektive 32761. När jag väljer denna projektion så förvrängs kartan nästan till oigenkännlighet, och det kan ta ett tag att hitta Antarktis. Har du problem så ställ in skalan på ungefär 1:20 Miljoner och skriv in koordinaterna (2000000,2000000) i koordinatfönstret och tryck retur.
Bland ADD datat så hittar jag ett lager med historiska data som jag blev lite nyfiken på. Detta tillsammans med lager för aktuella stationer och läger blev en ganska bra karta.
I bakgrunden har jag ett höjdlager som jag gjort om till ”hillshade” och ett transparent vektorlager med land och istäcke markerat.
Avslutningsvis kan jag bara konstatera att Antarktis med korrekt fackterm kan betecknas som ”skitstort”! Ungefär lika stort som Sydamerika och dubbelt så stort som Australien.