Nu, eller i förra veckan när jag skrev detta, så hade man äntligen lyckats med bedriften att ”navigera” via Galileo, det europeiska satellitnavigeringssystemet. Ja själva testet genomfördes tidigare, men publiceringen gjordes den 12 december.
Den magiska tidpunkten var 12:38 GMT den 12 november och platsen Gilze-Rijen Air Force Base i Nederländerna.
För att lyckas med detta, vilket är svårare än man kan tro då samtliga operativa satelliter krävdes, var man tvungen att göra det från ett flygplan.
Galileo som drogs med svåra uppstartsproblem och förseningar har sedan 2010 när kontrakt skrevs i stort hållit den bestämda tidsplanen. Det är sedan i våras 4 satelliter uppe operativa och de kvarvarande 14 för att uppnå det första driftsteget skall vara levererade under Mars 2014. Dessa gör inte mycket nytta på marken och det kommer att ta ett tag att skjuta upp dem, verifiera systemet, etc. Prognosen är att systemet kan börja användas i mitten på decenniet (ca 2015), och full kapacitet med ytterligare 12 till 14 satelliter skall vara uppnått 2019.
Än så länge så är uppskjutning av ytterligare 6 satelliter (två åt gången) beställd och resten skall förhoppningsvis kunna ske med modifierade raketer som kan lyfta fyra åt gången, den första av dessa skjuts sannolikt inte upp förrän 2015.
GNSS mottagare med Galileo finns redan på marknaden, men hur mycket dessa nyttjar Galileo vet jag inte. Det finns även ett projekt som drivs av EU som syftar till att ta fram billiga mottagare för massproduktion.
Sedan kan man ju fundera över hur många glas man fick tömma för att komma fram till akronymen ”GREAT” (Galileo REceivers for mAss markeT).