Jag tyckte det kunde vara på sin plats att göra en karta över den Ukrainska halvön Krim, som dock har en särställning med stor rysk befolkning men det politiska lämnar jag därhän. Även om man inte är politiskt engagerad så blir man orolig när Ryssland med kort varsel samlar ihop 180’000 soldater, 880 stridsvagnar och 90 stridsflygplan.
Jag tänkte börja med en karta över Krim. Det är enkelt att använda OpenLayers som bakgrundskarta i QGIS, men jag tänkte använda lite andra metoder för slutprodukten.
Även om det finns verktyg för nedladdning av OSM data direkt i QGIS, så är jag inte riktigt kompis med dessa då jag har svårt att få med attributen. Dessutom så brukar det bråka lite när det blir mycket data.
Istället så använder jag geofabrik.de.
Det går att klicka sig fram till en region eller ett område att hämta hem och i mitt fall väljer jag nationell nivå för Ukraina i shapeformat. I bilden ovan så går det att utläsa att data är ca 237 Mb och senaste ändringen gjordes för fem timmar sedan.
När zip-filen är uppackad så blir det ungefär dubbelt så mycket data, men dessa är redo att lägga till i QGIS.
Det blir lite jobb med attributsättningen, men om man struntar i de flesta otydliga objektstyperna, använder lite objektsurval (fliken Allmänt i lageregenskaperna) och filter så kan man ganska snabbt få fram något användbart. Jag tyckte det var intressant att hålla koll på militärbaser, så dessa har jag valt ut speciellt och angett med röd färg.
I lite mindre skalor så kan man ladda hem administrativa gränser över olika områden från http://www.gadm.org/. I mitt fall så ser man lite skillnader mot OSM-data, men det går i alla fall att använda polygonernas attribut för att sätta namn på de olika områdena.
Även höjddata i SRTM är bra att ha till hands (http://www.cgiar-csi.org/data/). Jag hämtar några ”rutor” och samlar dessa i en virtuell rasterkatalog. Vet du inte vad jag pratar om så kan du kolla bland tidigare inlägg (exempelvis detta).
Jag använde höjddata för att skapa ett nytt lager som utvisar alla höjder över noll meter, vilket gav mig en väldigt detaljerad polygon för land. Genom att sätta projektets bakgrundsfärg till blå så kunde jag enkelt skapa intryck av hav och land. Alla andra lager hamnade över dessa.
Jag stötte på lite problem med exporten av kartan till en bild, det är därför det är en skärmdump ovan och inte en högupplöst export.
Det kan bero på att jag använder OpenStreetMap som översiktskarta, eller inte… Kartans bakgrundsfärg, den blåa, vägrade att exportera så vattnet blev vitt. När jag sänkte upplösningen på exporten så fick översiktskartan totalfnatt och hoppade runt i hela världen. Allt i QGIS 2.2 känns inte helt stabilt än, men det skall nog lösa sig så småningom.
1 svar på ”QGIS karta Krim – Ukraina”