Listan med tiles från gårdagens inlägg var bara en enda lång textfil.
Det går att läsa in denna som separerad text direkt i QGIS, men eftersom koordinaterna hänvisar till systemet med tiles, så blir kartan speglad upp och ner.
Om jag istället läser in filen i exempelvis Libre Office Calc (går sannolikt lika bra med Excel eller Numbers i Mac) så kan jag fixa detta med formler.
Jag delar filen med blanksteg och likhetstecken och kan på så sätt dela upp alla data i kolumner.
Dessa X och Y koordinater kan omvandlas till Lat/long med följande formler.
Det blir lite jobbigt att skriva in formlerna på drygt 380’000 rader så det går tack och lov att kopiera formeln och klistra in den som formel i markerade rutor. Om du provar att ta tag i hörnet och ”dra” för att autofylla så får du vänta ett tag.
När beräkningen är klar så sparar jag resultatet som CSV och öppnar denna i QGIS.
Nu kan jag definiera kolumner som innehåller koordinater och direkt visa dessa på exempelvis en världskarta. Resultatet kunde du se i gårdagens inlägg och om du bommade det så är det bara att bläddra nedåt eller klicka på den här länken.
Eftersom prickarna endast är ca 600 meter stora så gjorde jag dem väldigt små och utan kantlinje. Stilen satte jag sedan efter hur många noder det fanns i varje punkt och jag ändrade ritordningen så att de med mest noder ritades ut överst för att inte de skulle döljas.
Jag gjorde även en lite mer detaljerad karta över Europa där jag valde en lite annan indelning och fick på så sätt en tydligare skillnad mellan punkter med mycket noder och punkter med få.
Då har jag gjort karta över metadata, vilket inte händer varje dag. Vi får se vad det blir nästa gång.