Jag har använt massor med datakällor för att göra mina kartor över intressanta platser och den här gången så var det som vanligt Open Street Map i grunden, men ovanpå detta använde jag en databas kallad Humanitarian Response – COD/FOD Registry.
COD och FOD står för Common respektive Fundamental Operational Data och består av i grunden geografiska och statistiska data inom en mängd olika områden och från mängder av olika källor.
Det är FN-organet OCHA (kontoret för samordning av humanitära insatser) som står bakom registret och det är fritt att använda i icke-kommersiella sammanhang så länge man följer villkoren för respektive data. I en del fall betyder detta ingenting men i de flesta fallen så handlar det om att man krediterar källan på ett eller annat sätt.
Jag började med att leta i listorna med data för att se om det fanns tillräckligt med intressanta data att jobba med, och det gjorde det. Dessutom fanns det direktlänkar till WFP (World Food Program) globala geodatabas, passande baserad på Open Source geodataportalen GeoNode.
Alla data samlade jag lokalt i en katalog, sedan började inventeringen i QGIS.
Det stod ganska klart att på denna skalnivå så behöver jag sannolikt inte använda särskilt mycket OSM-data för att det skall ge en skaplig bild av landet. De mesta data som behövs finns redan här.
Jag började med att skapa en gigantisk polygon i en ny shapefil som täckte hela det intressanta området. Sedan använde jag landspolygonen och ”klippte” ett hål i denna. Jag kommer att använda detta nya lager som en mask så att endast Mali kommer att visas på min karta. Alla andra lager ligger under detta lager.
De höjddata som fanns på sidan ovan var bearbetade från flera källor och därför inte helt homogena i upplösning, men det ser ut att vara bättre än att använda data från en källa och att dessa är ofullständiga. Jag var lite kreativ med färgramper och lade ett mycket transparent höjdskuggningslager ovanpå för att lyfta fram lite 3D effekt.
Sedan är det bara att fixa stilar och lägga till de lager man vill ha med och successivt bygga fram den karta man önskar.
En del data, som statistiska uppgifter om hur många som bor i olika områden, eller hur mängden IDP (Internally Displaced People), är mer lämpliga att ha med som egna små kartor med betydligt mindre information i övrigt. För detta så använder jag funktionen att ”låsa lager för kartelement”.
Det gäller att se upp lite när man skapar flera kartelement i en utskriftslayout. Eftersom alla data finns i samma projekt så kan det bli lite lurigt om man måste gå tillbaka och ändra synliga lager i en karta som man trodde man var klar med. Försök därför att göra sådana här lite enklare kartor helt klara innan lagerna låses.
Kartan visade jag igår, men här är den igen.
Det finns massor med data som jag inte tyckte gick att visa i den här skalan, så om det är ett speciellt område som är mer intressant så går det utmärkt att ta fram kartor i större skala med samma data.