MSB tillsammans med Lantmäteriet och Försvarsmakten börjat ta fram riktlinjer för hur man bör utforma en webbkarta för att stödja insatser vid olika former av krishantering.
Riktlinjerna går att ladda hem som PDF. Dokumentet är i huvudsak inriktat på kartografi och drar ett antal slutsatser inom detta område (bl.a.):
- Man trycker på ”gemensamt färg- och symbolspråk” för dessa kartor.
- ”Bakgrundskartan bör vara nedtonad, gärna i en gråskala med svagt blå hydrografi”
- Lager med vägar kan behöva förstärkas då dessa ofta är viktiga.
- Transparens är viktig för olika lager som skall ge information.
- Ett begränsat antal signalfärger bör användas för att visualisera faror.
- Det måste gå att tända och släcka olika lager individuellt.
- Undvik konturer på ytor.
- Viktiga objekt bör presenteras med en gemensam färg.
Det mesta av resonemanget och slutsatserna ovan är logiska och bra att ha dokumenterade, men dokumentet är fortfarande ganska tunt. Jag kan inte riktigt utläsa om projektet är avslutat och detta därmed är en slutrapport, i vilket fall man kan vara kritisk till innehållet, eller om det kommer en fortsättning med mer innehåll.
Det framgår dock att SIS kommer att arbeta med någon form av standard (TK570) för webbkartografi. När jag där tittar på deltagare för TK570 så består dessa i huvudsak av offentlig förvaltning och fyra företag varav tre är ”konsultföretag” (Gisassistans, Metria och SWECO) och ett är tillverkare av kartmotorer och kartservrar (Carmenta).
Nu är som sagt riktlinjerna skrivna framför allt med kartografi som inriktning, men jag tycker nog att man varit lite snål när man beskrivit möjligheter med teknik och tjänster. Webbklienter nämns knappt och det enda tjänstegränssnittet man pratar om är WMS. Det finns dessutom några i mitt tycke allt för snabbt dragna slutsatser som kanske bör tänkas igenom en gång till, men läs och tyck till själva.
0 svar på ”Kartor för krishantering”