Har du hört talas om GeoPackage?
Har du någon gång behövt skicka GIS-filer till någon så vet du att det inte är helt enkelt att få till. Inte direkt svårt, men man måste tänka till lite så att alla delar kommer med. Typexemplet är shapeformatet som är minst sagt annorlunda om man jämför med andra filformat för att överföra information.
En fil för geometrin, en fil för attribut, en fil för rumslig referensinformation och så vidare. Vill du dessutom beskriva hur data skall presenteras så får du skicka med en fil för det också.
ESRI har sedan version 9.3 av ArcGIS haft en möjlighet att hantera något kallat ”Layer Package”, som packar samman alla dessa filer (inte bara shape) till ett paket som är enkelt att distribuera och automatiskt kan öppnas och visas i ArcGIS hos mottagaren. I princip så har man lagt till en funktion för att packa alla nödvändiga filer i en komprimerad fil med ett speciellt filnamn som ArcGIS känner igen och vet hur den skall hanteras för att återskapa filerna.
GeoPackage är ett öppet alternativ och standard framtagen av OGC, men med stöd från exempelvis ESRI.
Standarden är ”färdig” men man söker ändå synpunkter från allmänheten för att få till en bra och användbar standard.
GeoPackage bygger på SQLite som är en databas som kan hantera mängder av olika format och i det här fallet så omfattar det inte bara vektordata utan även raster-tiles. Till skillnad från Layer Package från ESRI så är det inte enbart komprimerade filer, utan mer likt ett traditionellt filformat.
Meningen är att formatet skall fungera såväl på vanliga klienter som på mobila plattformar.
Vill du testa? Ja det går, men är inte helt enkelt ännu. Filerna går att öppna i QGIS men för att få fram geometrin med mera så behövs det tillägg som inte finns som standard bland tilläggen. Det finns fristående läsare om man vill titta på data och man kan läsa om olika implementationer av exempelvis ESRI.
Ambitionen är att ersätta shape med flera andra format, och lyckas man så är jag positiv.