Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Vart tog allt diskutrymme vägen?

Posted on 2014-04-25

Blir du som jag ständigt förvånad när datorn plötsligt säger ifrån att ”Åtgärden misslyckades, hårddisken är full”?

När man jobbar med GIS och geodata så tycker jag att det händer ständigt, och då har jag ganska stora diskar i mina datorer.

Lösningen är säkert en bättre struktur och smartare rutiner för datahantering, vilket brukar fungera bra tills man hittar data som man ”bara vill prova lite”, och därför lägger dessa i en mapp kallad ”temp” eller ”test”. Rätt som det är så är disken full igen och när man tittar i den tillfälliga mappen så finns där 200 Gb data… Hur gick det till?

Nåja, det här inlägget är inte en lösning på det problemet men jag har hittat ett väldigt trevligt verktyg för att visualisera data på hårddisken och vilken plats den tar.

Skärmbild från 2014-04-16 18:32:05

Det är inget speciellt unikt verktyg utan ingår som standard i Ubuntu (Linux) och återfinns under Systemverktygen och heter ”Diskanvändningsanalysator”. I fallet med bilden ovan så har jag helt enkelt markerat min geodatamapp på hårddisken och fram hoppar ett cirkeldiagram. När man håller musen över olika fält så visas datamänger och namn på kataloger. Varje fält är en katalog och storleken på tårtbiten talar om hur stor andel av utrymmet som används för den katalogen. När man klickar på fälten så blir dessa ny utgångspunkt och genom att klicka i centrum så ”hoppar man upp” en nivå.

Jag ser exempelvis att jag har väldigt mycket data i min Open Street Map-katalog vilket känns onödigt så den skall jag titta lite närmare på. Det var dessutom ett tag sedan jag behövde Antarktis-data, så dessa kan jag nog arkivera på annan plats.

På Windows har jag inte riktigt koll vad som följer med, men man kan testa exempelvis SpaceSniffer eller WinDirStat som verkar vara populära alternativ, men det finns flera. För Mac så finns Disk Inventory X och är man villig att betala en liten slant (67kr) så är DaisyDisk riktigt snyggt. Disk Inventory X och WinDirStat bygger förresten på samma Open Source källa nämligen KDirStat. Vill man så kan man installera K4DirStat på Ubuntu, vilket i princip är samma program.

Jag tycker att denna typ av verktyg gör det mycket tydligare vad man har lagrat på hårddisken och cirkeldiagrammet som finns i Linux (och DaisyDisk för Mac) tycker jag ger den bästa överblicken. Se nu till att du kollar upp hur mycket data du kan göra dig av med och skriv gärna en kommentar om du tycker att tipset var användbart och har sparat en massa diskutrymme.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • klakar om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Hector Garrido om QGIS LTR vs LTR
  • Christian om Stildelning för QGIS

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

Ooops. Tryckte nog för många gånger på bestäl Ooops. Tryckte nog för många gånger på beställ-knappen...
GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning i CloudCompare. Här en skärmdump med QGIS 3D.
Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifier Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifierad "drönarpilot". Nu är det bara kvar att märka och uppdatera alla farkoster.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com