Eller kanske brist därav. I Skåne finns ett gott samarbete och utbyte mellan många kommuner och hur det är i Småland har jag inte riktigt koll på, så jag bestämde mig för ett enkelt test.
Jag skapade ett QGIS projekt med kommunerna som polygoner. Valde ut kommunerna i Småland och skapade lite nya attribut för att exempelvis skapa länkar till deras hemsidor och eventuella webbkartor.
När hemsidorna öppnades så letade jag efter:
- Kartor på startsidan (saknas hos de flesta)
- Länk till karta eller tjänst på startsidan (hos några fler)
- Sökte efter orden ”karta” och ”kartor”
Vid sökningen så fick jag nästan alltid träff, men det rörde sig sällan om en samlad karttjänst där man kunde botanisera bland geografiska data och digitala kartor.
Många kommuner använder Google Maps för att hantera ”var” saker och ting befinner sig, men detta faller inte inom kategorin Webbkarta i min högst ovetenskapliga undersökning, utan enkel och billig lösning som kanske är tillräckligt bra för många.
Bland de ”grå” kommunerna finns även de som lagt upp PDF kartor och annat motsvarande, men detta räknas heller inte in i kategorin Webbkarta.
De kommuner som kvalar in har valt lite olika lösningar och jag tänkte börja med att beröra tre lite snabbt.
- ESRI används i några fall, men dessa känns inte helt uppdaterade, även om det tekniskt sett finns stor utvecklingspotential i den grundläggande plattformen. Jag tror att en översyn eller uppgradering till nyare programversioner skulle hjälpa en hel del. Jag antar att de berörda kommunerna bygger sin övriga GIS verksamhet kring ArcGIS miljön och därmed kan man vinna många rationella fördelar, men dyrt blir det.
- Kartguiden.com används i ganska många kommuner vilket ger en webbkarta rent definitionsmässigt, men högst begränsad och tråkig.
- Infovisaren.se (Metria) som ytterligare några använder är också en webbkarta per definition, men betydligt trevligare än Kartguiden, utan att för den skull briljera.
Så över till de återstående två.
Oskarshamn med sin webbkarta som bygger på Mapguide som är en OSGeo.org baserad produkt som är helt fri att hämta hem från http://mapguide.osgeo.org/.
Karttjänsten är inte supersnabb, eller heller helt uttömmande, men en mycket intressant plattform som jag absolut skall titta närmare på framöver. Däremot så känns inte heller denna karttjänst så särskilt modern speciellt inte nu när Leaflet och OpenLayers försöker övertrumfa varandra med snygga gränssnitt och funktioner för att exempelvis zooma och panorera i kartan.
Jönköping har även de en ”egen” lösning baserad på javaskript med en GeoServer i botten där man använder OGC tjänster som WMS och WFS med en Tile Map Service i bakgrunden.
Tittar man lite i gränssnittet så påminner plus och minusknapparna väldigt mycket om Leaflet, men OpenLayers har också liknande knappar så vem vet. I webbkartan så har man snygga och lättbegripliga menyer som producerar mycket trevliga overlays (kolla bara bullerkartläggningen) i en skapligt snabb karta.Dessutom så finns det länkar från kartan till relevanta informationssidor på ett mycket snyggt sätt.
Vad är det då som ligger bakom denna Smålands snyggaste webbkarta?
HAJK! Eller Halmstad, Jönköping och Kungsbacka är det som tillsammans arbetat fram denna plattform. Den är speciellt anpassad för kommuner och även om jag inte vet om det är officiellt ännu så är faktiskt Värnamo på väg att lansera sin version av kartan också. Då blir det två snygga webbkartor i Småland.
Vill du kika närmare på kartorna så hittar du länkarna här:
http://karta.jonkoping.se
http://karta.halmstad.se
http://karta.kungsbacka.se
http://karta.varnamo.se (ej riktigt klar ännu)
Presenterade förresten inte Värnamo sin HAJK-karta i går på GIS-Västs seminarium i Vänersborg?
I och med detta inlägg så finns det nu 400 stycken här. Många har säkert fallit för åldersstrecket och blivit inaktuella, men jag är säker på att lika många fortfarande är läsbara.
Varför inte använda sökfunktionen på sidan för att se om det du är intresserad av har en artikel. Annars kan du ju börja med första inlägget om SketchUp och arbeta dig frammåt…
Jag var på seminariet i Vänersborg. Värnamo visade inte kartan, de hade fortfarande en del arbete kvar. Men mät-kartchefen berättade hur de hade tänkt när de valde HAJK-lösningen.
HAJK bygger på open layers. Ta kontakt med Malsor Limani i Jönköping så får du hela historien.