Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Buggtesta QGIS 2.3

Posted on 2014-06-13

I väntan på QGIS 2.4 så kan alla som har lite tid över testa version 2.3, som kommer att bli 2.4 när alla buggar är rättade. Inte minst så kan man hjälpa projektet att hitta alla buggar, så länge man anmäler dessa på korrekt sätt. Det hjälper inte mycket att klaga i tweets eller i bloggar, utan se till att rapportera detta på QGIS hemsida.

När du hittar ett problem så börja med att söka efter detta så att det inte rapporteras dubbletter.

Om du sedan inte har ett konto så måste du skapa ett, vilket inte är svårt. När du rapporterar beskriv så tydligt du kan vad du upplever och hur man återskapar problemet. Är det förknippat med vissa data så bör du skicka med en hänvisning till dessa data. Om programmet kraschar så har jag märkt att det kan hjälpa att starta QGIS från kommandoprompten och därmed kunna läsa eventuella debuggmeddelanden, vilka i så fall också bifogas i rapporten.

Nu vill man kanske inte installera en skakig programvara i det vanliga operativsystemet och om man inte har en extra dator att laborera med så kan ett alternativ vara Virtuella datorer.

Jag använder dessa ofta och här har jag använt VirtualBox för att installera Xubuntu 14.04.

Även om nu Xubuntu skall vara litet och lätt så kan det visa sig att de 8 gigabyte som avdelas som standard i VirtualBox är lite lite, så om du kan så öka på detta med några gigabyte och skall du lägga till massor med data så får du ta hänsyn till detta också. Som alternativ kan du lägga till en delad katalog från värddatorn exempelvis om du har en katalog med geodata så slipper du kopiera dessa mellan maskiner.

I mitt fall blir det som standard en väldigt liten skärm, men ett terminalkommando i den virtuella klienten och en omstart löser det:

sudo apt-get install virtualbox-guest-utils virtualbox-guest-x11 virtualbox-guest-dkms

Det går att installera ”gästtillägg” via VirtualBox-menyn också, men jag tycker att kommandot ovan ger en snyggare lösning. Efter detta skall det gå att köra den virtuella datorn i helskärmsläge (host + f / Höger Ctrl + f på Linux).

Nåja, åter till QGIS. Först så måste man lägga till rätt programmkälla och det går att göra i terminalen, men det går lika bra i den normala programcentralen.

Screenshot from 2014-06-07 13:03:29

Beroende på vilken Ubuntuversion du kör så lägger du till en rad på fliken ”Övrig programvara” i ”Programkällor…” (menyn ”Redigera”).

Sedan är det bara att söka efter QGIS och kontrollera att det är version 2.3 som kommer att installeras.

Det kan hoppa upp lite meddelanden om ”opålitliga programkällor” men det är som det ska, och när man kör virtuellt så kan man ju chansa lite…

Om du får problem med installationen så prova från terminalen:

sudo apt-get install qgis

Nu är det säkert att testa och när man är klar så är det bara att radera den virtuella maskinen och allt kommer att vara som vanligt.

 

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com