Som vanligt inleder jag med att påtala att jag just nu tycker det är viktigare att lata mig än att blogga, men det blir nya tag i Augusti.
Öppna data Ryssland
Nu är detta ingen recension eller något uttömmande test, men jag tänkte att det kunde vara kul att ta reda på om det finns öppna data även i Ryssland, ett land som vi normalt förknippar med censur och återhållsamhet med att dela med sig av information (minst sagt).
Nu är inte min ryska något vidare även om jag kan ljuda mig igenom det kyrilliska alfabetet, så jag tar hjälp av Google för att översätta.
Det finns en sida (http://opengovdata.ru) där man kan hitta en länk till flera sidor med data som kan laddas hem (inriktad på Moskva), av den typ som visas i bilden ovan (Länk via Google Translate).
Jag provade att ladda hem Apotek (eller Аптеки för den som läser ryska) i en csv fil och läste in den i QGIS.
I bilden visas Moskva och tillgängliga apotek.
Supersmidigt! Det finns kolumner för koordinater i WGS (84?) som verkar stämma mycket väl. Bilden nedan visar en inzoomning i centrala Moskva.
När man bläddrar runt bland dessa data så kanske man saknar en del, eller inte, jag har inte analyserat så noga, men i alla fall jag förvånas över hur mycket information som finns där.
Det blir ju lite spännande att jämföra med svenska öppna data…
Geodataportalen.se är ju mest ett sorgligt kapitel där det inte bara är svårt att visualisera data, om man vill hämta hem något så är det i stort sett alltid omöjligt på grund av tjänsteformatet.
Opengov.se är en portal i ”beta” som jag inte vet så mycket om, men som påminner om den ryska, fast utan nedladdningsbara data då…
Oppnadata.se har lite data som går att hämta, men om jag tar Apotek som exempel så innehåller XLS dokumentet endast adresser, så någon form av geokodning måste till för att få ut data på en karta.
Opendata.se är en portal som försöker samla API-beskrivningar för olika former av webbtjänster, vilket inte är det jag letar efter just i det här fallet (kanske senare).
Det finns flera sidor som dyker upp när man gör en Googlesökning, men dessa var de som dök upp först.
Sammanfattningsvis så tycker jag bättre om den ryska portalen när det gäller tillgänglighet, format och omfattning, jämfört med alla portalerna ovan.
Kan väl bara säga att om vi vill kunna hävda att vi satsar på öppna data, så har vi i just det här fallet en del att lära av Ryssland (alltid lite kontroversiellt att lyfta fram Ryssland som förebild).
—–
Nu har jag inte granskat noggrannhet, riktighet, täckning eller funktionalitet på den ryska portalen utan detta är bara reflektioner av de intryck jag får när jag snabbt jämför vad som finns att tillgå.
Jag hoppas nu att någon kan hänvisa mig till en svensk portal med lika omfattande innehåll och diversitet i format som för Moskva, så skall jag gladeligen lyfta fram den här på bloggen.