Den 14 September är det val i höst och för första gången så känner jag en viss osäkerhet inför hur jag skall rösta. Vad tycker de olika partierna exempelvis om:
- Öppna data
- Öppen källkod
- RPAS/UAV
- Myndighetssamverkan
- etc…
I detta inlägg så går jag tillbaka till 2010 och skapar en karta med valdistrikt och vilka förtroendevalda vi har på olika platser i landet.
Alla data går att hämta från http://val.se och så småningom så kommer det att gå att hämta data även för höstens val, exempelvis om det finns uppdateringar om vallokaler med mera.
Jag börjar med att läsa in de GIS-filer som berör valet 2010.
Eftersom polygonerna inte direkt följer geografin så vill jag dessutom ha ett lager med hela Sverige i bakgrunden. På SCB hemsida så går det exempelvis att hitta polygoner med Sveriges kommuner.
Denna hämtar jag och kör verktyget ”Dissolve” (lös upp) på, för att skapa en enda sammanhängande yta som passar mitt behov.
Dissolve kan man använda för att lösa upp många typer av vektorlager. Det går även att skapa upplösningar baserade på ett eller flera attribut. Då slås objekt med likadana attribut samman till nya objekt.
Sedan behöver jag bara en fil till för att kunna börja och det är ”nuvarande ledamöter” som jag hämtar som en semikolonseparerad textfil (skv).
Denna kan jag nu slå samman med såväl Län som Kommun-filerna för att visualisera mängder av intressanta saker.
En del namn innehåller smeknamn inom citationstecken, som Lars ”Laban” Bengtsson från Linköping, så se till att ta bort citationstecken från importfönstret när du läser in textfilen (bild nedan).
Om du inte tar bort dessa tecken så kommer du att få ett felmeddelande om att ett tiotal rader inte kunde importeras.
”Men vänta lite” säger du. ”Det går ju inte att slå samman en textfil med flera rader data som hör till varje polygon, ju!”. Helt rätt, säger jag.
Det enda sättet att göra en sammanslagning på det viset är att med lite trixande skapa en polygon för varje rad i ledamötsfilen, men det är ganska onödigt.
I stället skall jag använda ”Relationer” (tidigare inlägg) och skapa kopplingar till textfilen från de olika polygonerna. För att allt skall fungera så krävs dock lite trixande först.
Som framgår av bilden ovan så är valkretsnummer tal utan utfyllnad av nollor, medan motsvarande i polygonlagret har nollor som utfyllnad. För att det skall gå smidigt senare så kommer jag därför att spara om textfilen som DBF i QGIS och sedan skapa två nya attribut, ett för koppling till län och en till kommun (det går inte att redigera i separerade textfiler i QGIS).
För att lägga till nollor i början av en text så finns en funktion kallad ”lpad” som lägger till nollor till vänster om den angivna texten så att ett angivet antal tecken uppnås. Motsvarande funktion finns för att fylla ut till höger (rpad). För att detta skall fungera är det viktigt att skapa ett textfält och inte ett heltalsfält.
Motsvarande, men något längre, uttryck används för att skapa en nyckel för kommun ID.
lpad( "länsnr" ,2,'0') || lpad( "kommunnr" ,2,'0')
Nu är det så dags att skapa interaktionen i kartan.
Jag vill skilja lite på val till riksdag, landsting och kommun så först så skapar jag kopior på lagret med ledamöter och gör en filtrering på den första kolumnen (R, L, M) och döper om dessa lagerkopior på motsvarande sätt. Jag skapar också en lagerkopia på kommunlagret så jag kan skilja på valda till kommun och landsting.
I projektegenskaperna (CTRL + Shift + P) så görs de flesta inställningarna den här gången.
Under identifiera lager så avmarkeras alla lager som inte är intressanta att kunna identifiera. Jag slipper på så sätt frågor av den typ som illustreras i bilden nedan varje gång jag klickar i kartan.
Nästa steg blir att skapa relationerna.
Genom att ”relatera” ID mellan de två tabellerna så kan man ”söka” information i kartan på ett smidigt sätt.
När man använder identifieraverktyget och klickar i kartan så får man upp alla ledamöter i en lista (se bilden ovan), som standard visas en tabell, men det går enkelt att växla till formulär med knapparna till höger i fönstret. Jag har skapat ett uttryck för listan till vänster som kombinerar för- och efternamn med parti, och när man klickar på ett namn så får man fram alla attribut till höger.
Om man vill visa endast några attribut så kan man skapa en egen formulärdesign på fältfliken under lageregenskaperna för ledamotsfilen.
Sådär, det var det hela för den här gången.
0 svar på ”Val 2014”