Då är så Open Layers 3 officiellt släppt. Det finns massor att utforska och oavsett vad man tycker om enkelheten i Leaflet (länk) så har det inte alla de möjligheter som finns i Open Layers.
Som synes i bilden ovan så är det ändå inte särskilt mycket kod som behövs för att få till en fullt fungerande webbkarta. Länkar till javaskript och stilmall. En platshållare för kartan och ett kort skript som definierar och lägger till ett lager samt ställer in ett startläge.
Jag tycker inte att detta ser speciellt krångligare ut än Leaflet, men biblioteket kräver förstås lite mera då det är större. På Leafletjs.com står det att det bara är ”33 KB JS”, men då vet jag inte hur man räknar eller om det är det komprimerade biblioteket.
Om jag däremot hämtar hem de filer man hänvisar till i respektive webbkarta så är Leaflet.js 125,4 kb och ol.js 390,8 kb, sedan är det svårt att bedöma vilken bandbredd som krävs baserat på detta då det går att länka och hänvisa lite kors och tvärs och vi pratar trots allt om kartor som skall skickas som bilder i de flesta fall så en fullskärm kartor kräver lite överföringskapacitet oavsett vilket javascriptbibliotek man baserar sin webbkarta på. Nedladdningen av Open Layers är ju trots allt ganska stor om man hämtar allt (16 Mb komprimerat).
Med Open Layers så kan man däremot ”kompilera” (sannolikt mera komprimering av kod än kompilering) sitt eget bibliotek med ”Google Closure Compiler” (Länk) vilket endast inkluderar just de delar man behöver för sin webbkarta, men jag är inte riktigt säker på om det verkligen fungerar så som jag uppfattar att man framställer det. Det gör dock att ett anpassat skriptbibliotek kan bli betydligt mycket mindre än det kompletta, som tenderar att svälla ju fler funktioner som läggs till i API. Denna metod är framför allt rekommenderad för mobila applikationer. Det är nog ändå ingen tvekan om att Leaflet är mindre än Open Layers, oavsett hur mycket man komprimerar.
För att bilda sig en egen uppfattning om Open Layers 3 är något att ha så finns det en exempelsida (http://openlayers.org/en/v3.0.0/examples/) med imponerande 95 exempel inklusive källkod.
Jag fastnade ett tag i ett fullskärmsexempel (länk) med bilder från Bing, klicka på den lilla ikonen uppe till höger på sidan för att expandera kartan till fullskärm. Läser du detta på en mobil enhet så kanske ett fullskärmsexempel med Open Street Map är ett alternativ (länk) som även ger positionering.
När det blir mer tid över så är det nog dags att åter bekanta sig med Open Layers.
Inte använt Open Layers alls, då jag tycker Leaflet har så pass många bra plugins, men Open Layers 3 har jag tittat på tidigare och nu när det är stabilt så är det kanske dags igen…