För ett tag sedan tittade jag lite på Länsstyrelsernas webbkartor, vilket inte fungerade alls eftersom man använder Silverlight, som inte stöds av Linux samt många mobila plattformar.
Nu tänkte jag titta lite kort på Skogsstyrelsens webbkartor (länk), där de bland annat publicerat en karta för den stora branden utanför Sala och Fagersta.
Klicka på bilden ovan för att starta Brandkartan i ett nytt fönster
Det går att välja bland flera olika bakgrundskartor och flygbilder. Exempelvis finns en före-efter karta där man kan jämföra bilder före branden, men nytagna bilder efter (se bild nedan).
Det går även att lägga på lager med utförda avverkningar samt natur- och kulturhänsyn, vilket i sammanhanget kan vara av intresse.
Om tjänsten då. Det mesta fungerar och man får fram det man önskar även om det inte är helt intuitivt. Sedan så verkar det vara något lite galet med en del lager som gör att kartan inte vill visas helt ut till kanten överallt. Kanske något med WMTS tjänsterna någonstans? Å andra sidan så med tanke på det jag beskriver härnäst så kanske det bara är en slump och om jag provar att ladda om sidan några gånger så kanske det blir bättre.
Det jag först reagerade på var nämligen att det tog en hiskelig tid att starta tjänsten och innan olika funktioner svarade på kommandon. Det kan bero på att servrar var i vila, men det kan finnas andra skäl också.
När jag tittar på tjänsten i Firebug (tillägg i Firefox) så framgår det tydligt att tjänsten är baserad på Open Layers (2.12) och GeoExt, men det som jag reagerar på är att det finns över 260 hänvisningar till javascriptfiler som skall läsas in, och då har jag bara räknat de som rör Open Layers!
När dessutom huvuddelen av dessa skriptfiler är många hundra rader långa så förstår man att det är fruktansvärt mycket kod som skall läsas in i datorn och sedan hanteras av webbläsaren för att allt skall fungera.
Jag kan inte tillräckligt mycket om javascript för att säga något definitivt, men det här känns fel.
När jag testkör sidan genom http://www.webpagetest.org så blir det lite intressanta resultat. Dels blir den initiala laddningstabellen otroligt lång och redovisas som 12,4 sekunder till ”document load” och drygt 21 sekunder tills sidan är klar, medan återbesök tar knappt två sekunder.
Det som sticker ut lite förutom att det är väldigt många skript som skall läsas in är ArcGIS 9.3 REST API som tar väldigt lång tid att läsa in (bild nedan).
Som avslutning så kan man utläsa från testet att av den totala mängden anrop vid första visningen så står javascript för 272 stycken, vilket utgör över 4 Mb i storlek.
Diagrammen ovan gäller för första visningen. Efterföljande visningar har betydligt lägre andel javascript (av naturliga skäl) och en större andel bildinnehåll även om mängden bilddata inte ökar.