Vi närmar oss en ny version av QGIS och jag har tidigare visat några nyheter i kommande QGIS 2.6 som släpps 24 Oktober (preliminärt).
På fredag infaller en så kallad ”Feature Freeze” då man stoppar utveckling av nya verktyg och metoder och i stället fokuserar på att fixa buggar och problem fram till att den nya versionen släpps.
Vad mer är det då som är nytt i QGIS 2.6?
Jag har inte koll på allt men här är något av det jag hittat som skiljer mot 2.4:
1. Python Parser
Den som skriver Pythonskript som kopplas till projektstart, -spara, -stäng kommer att få det lite lättare då det numera finns radnummer och hjälp med att kontrollera koden.
2. Geometriprecision för QGIS Server
Det här är viktigt för alla som använder QGIS-Server och ett projicerat koordinatsystem. Genom att kunna välja att inte ta med så många decimaler i exempelvis koordinater i SWEREF99TM (vad skall man med alla decimaler till när enheten är meter?) så kan man reducera den bandbredd som används för dessa frågor radikalt.
3. Projektfärger
Har varit inne på detta tidigare men det bör påpekas igen. Det är inte bara generella färger som kan definieras i förväg utan det går även att skapa definierade färger kopplade till projektfiler. Dessa följer då med projektet och olika projekt kan ha olika fördefinierade färger, med egna namn.
4. Utskriftskomponeraren
Här finns massor med nyheter, inte bara möjligheten att ha flera rutnät baserade på olika koordinatsystem.
Rutnätsramen är inte längre begränsad till ”Zebra” utan nu går det äntligen att använda snygga ramar för sina kartor.
Om man har många kartor i sin layout så kan man visa deras utsträckning på en gemensam översiktskarta, vilket inte gick tidigare.
Det går nu även att använda en ”sekundär” färg i skalor av typen i bilden ovan. Tidigare så kunde man bara ändra den ena färgen och den sekundära färgen var bestämd till vitt.
Egenskaperna för pilar och tabeller har också fått en översyn och så även HTML fönster. Där kan man nu exempelvis skapa stilar (css tror jag) för att anpassa befintliga htmlsidor till den layout man har skapat, och därmed slippa skriva om allt från början. Det finns dessutom lite fler möjligheter att definiera HTML innehållet med olika formler och urval.
Avslutning
Det finns ytterligare massor av förbättringar som inte går att se när man snabbt jämför olika versioner så det jag räknar upp ovan får ses som exempel på nyheter i QGIS som är förhållandevis enkla att hitta och uppskatta.
Det har för övrigt redan börjat diskuteras vad man skall satsa på inför QGIS 2.8, där en ny geometrimotor med 3D och X/Y/Z/M är aktuell, vilket möjliggör många fler geometrier och möjligheten att hantera exempelvis ”kurvor”. Något annat som ständigt diskuteras är om det inte är dags att övergå till QT5, vilket jag dock tror ligger lite längre bort då det finns beroenden som ännu inte är lösta för att få full funktionalitet.
Båda dessa är stora förändringar och väldigt beroende av stödet från användarna.