Först och främst, detta är inte min idé. Jag hittade en sida på Franska (länk) där det räckte med att titta på bilderna för att jag skulle gå igång och inspireras till detta inlägg. Den som kan franska eller vill köra genom Google Translate kan göra det via länken tidigare också.
Metoden går ut på att använda valda delar av OSM-data över en stad och sedan med justeringar och färgsättning samt lite efterarbete skapa ”konst” som tilltalar en GIS-nörd. Att göra det själv innebär ju dessutom att man inte blir begränsad till London, New York eller Sydney (ja det stavas så), utan lika gärna Katrineholm, Halmstad eller Borås.
Använd OSM data du redan har eller ladda hem data med OSM-verktygen i QGIS. Du kommer inte att behöva alla lager, men du behöver lagren i vektorformat och inte som Open Layers tjänst.
Använd väglager tillsammans med ”natur” och vattenlinjer samt järnvägar vid behov och gör urval och symbolsättningar så att ett lagom abstrakt utseende framträder. Detta behövs inte för fortsättningen, men kan hjälpa till att se möjligheterna med de data som visas. För urval så har jag använt regelbaserad symbolsättning och ”CASE WHEN condition THEN result END” för att välja ut de objektklasser jag vill använda. Men det blir enklare i nästa steg om man använder objekturval (fliken Allmänt).
För den vidare bearbetningen så fungerar linjeobjekt inte så bra så dessa görs om till polygoner av olika tjocklek med geobehandlingsverktyget ”Buffer” (menyn vektor). I bilden ovan har jag valt en gråskala i färgsättningen som ganska mycket påminner om Stamen Toner, men detta är bara ett delsteg för nu är det dags att skapa konsten…
Alla mina lager från ovan slås samman med datahanteringsverktyget ”Merge shapefiles to one”. Jag skapar även en stor polygon i ett nytt lager som täcker hela det område jag är intresserad av.
Nästa steg blir att ”klippa hål” i den heltäckande polygonen med mitt sammanslagna polygonlager så att jag får ett lager med ”negativa ytor”. I bilden ovan så är det mitt heltäckande lager som kallas NegativaYtor och det sammanslagna bufferlagret AttRadera_upplöst. Jag körde ”lös upp” på det lagret först, men jag tror inte att det är nödvändigt. En annan erfarenhet är att båda lagren måste vara i samma referenssystem.
Nu är ju det negativa lagret ett polygonlager med en enda multipartgeometri. Denna kan delas upp med geometriverktyget Multipart till singelpart, vilket ger ett objekt per unik geometrisk figur.
Vill man skapa konst med enbart två färger så behöver man inte det föregående steget, och om man vill ha flera färger så räcker det inte riktigt ändå, om man inte vill fortsätta i ett ritprogram redan nu.
Jag har tänkt mig att dela in fälten i fem olika färger (typ) och skapar därför ett nytt attribut med Fältkalkylatorn med funktionen ”rand”. Detta skapar ett slumpvis värde mellan de angivna heltalen.
Om man vill ha fullständig kontroll så kan man sätta attributen manuellt, men för mig så räcker slumpen. Det går ju att köra om kalkylatorn på samma fält om det skulle se knasigt ut.
Färgsättningen görs med en skräddarsydd färgramp så att jag får färger jag tycker passar bra ihop. Det går även att välja färger helt fritt om man vill det. Observera även att jag inte har några kantlinjer, men där får du göra som du vill.
Avslutningsvis, i QGIS i alla fall, så skapas en utskriftslayout med önskad utsträckning och sedan kan man exportera som bild i antingen ett rasterformat som jpg eller png, men tycker man bättre om att jobba med vektorgrafik så kan man exportera som svg i stället.
Beroende på vad du valt så fortsätter nu arbetet i exempelvis Gimp eller Inkscape. Jag kör Inkscape och svg.
I layouten så letar jag reda på ett fält som jag kan ta bort och ersätta med text. Texten skapas med valfritt typsnitt och i fallet med Inkscape så gör jag sedan om texten till slinga och redigerar brytpunkterna så att texten fyller ut den yta där jag tagit bort ett fält.
Klicka gärna på bilden ovan för att visa den i full upplösning (500×500 mm i 300dpi).
Jag är faktiskt väldigt nöjd med resultatet och kan tänka mig många variationer avseende såväl skala som färgval. Bilden ovan publicerar jag härmed under Creative Commons CC-BY-NC, med speciellt tack till ”OpenStreetMaps bidragsgivare”.