”bara för att det ser bra ut, betyder det inte att det är rätt”
Via ESRI Bloggen har ett råd från amerikanska NGA kommit till min kännedom och förtjänar att spridas vidare.
Det handlar om att man skall veta vad man gör när man använder olika koordinatsystem i GIS, i länken ovan handlar det om ArcGIS men det skulle lika gärna kunna vara QGIS.
Anledningen till att man skall vara försiktig återkommer jag till lite senare men först lite om vad problemet handlar om.
Jorden har en konstig form! Den är inte helt rund men absolut inte platt, även om det är tillplattningen vid polerna som i grunden är det problem som man vill lyfta fram.
Positionering görs alltid utifrån ett definierat koordinatsystem och så länge alla delar i GIS-systemet är definierade så kan såväl ArcGIS som QGIS hantera dessa. Det är framför allt när man skapar webbkartor och tjänster på nätet som det riskerar att uppstå problem om man inte vet vad man gör.
Roten till det ”onda” i det här fallet är Web Mercator eller populärt kallad Google Mercator, som används av de allra flesta stora webbkartor på Internet. Denna är skapad för att ge en illusion av korrekta proportioner, till priset av att vinklar och avstånd förvrängs enormt (Grönland är inte lika stort som Afrika). Avvikelsen ökar ju längre från ekvatorn man rör sig, och det som ställer till det är just tillplattningen mot polerna och inte det faktum att jorden är rund (-ish).
Web Mercator är populärt då det är enkelt att använda tiles (bilder renderade i förväg) vilket gör tjänsterna mycket snabbare, samtidigt som användarna får intrycket att geometrin är korrekt. Jämför bara med en karta i oprojicerad WGS84 där man lätt får intrycket av att geometrin är förvrängd.
Webbtjänster, javascript och liknande blir bättre och framför allt snyggare. Men bara för att det ser bra ut, betyder det inte att det är rätt! I blogginlägget så anger man att fel upp till 40 km kan uppstå om man inte har koll på vad man gör, vilket jag inte lyckats återskapa, men QGIS (och ArcGIS) är som sagt ytterst kompetenta att hantera olika koordinatsystem blandat.
Det är dock här utbildningens betydelse kommer in i bilden.
Om webbkartor designas och framställs av personer med en dominerande IT bakgrund som i en del fall kanske saknar kunskaper om geodesi och koordinatsystem så kan de lätt fokusera på teknik och design i stället.
En karttjänst skall naturligtvis vara snygg att se på och enkel att använda, men det är oerhört viktigt att man är medveten om vad man gör, speciellt när man börjar blanda olika koordinatsystem i en tjänst där man inte är säker på vad konsekvenserna kan bli.
Jag vill med detta inlägg inte beskriva ett stort problem, för så uppfattar jag det faktiskt inte. Det jag vill trycka på är att man kontrollerar och verifierar de tjänster (och produkter i övrigt) som man publicerar. När man projekterar för en karttjänst så bör man även ta höjd för hur man skall säkerställa att tjänsten kan användas som det är tänkt. Design, funktion och geografisk noggrannhet bör ges lika stor betydelse och då blir utbildning en viktig faktor för att uppfylla alla kvalitetsmål.