För inte så länge sedan gav president Obama beskedet att SRTM data med 1 bågsekunds (ca 30 meter) upplösning skulle släppas fritt.
Inledningsvis så är det Afrika som släpps och sedan kommer resten av världen att följa.
Täckningen just nu beskrivs av bilden ovan.
Då jag har ett professionellt intresse av en del regioner i Afrika så tänkte jag testa vad dessa data kan vara användbara till.
Jag loggar in med mitt USGS konto och väljer ut ett litet område som innebär att jag skall ladda hem fyra filer med höjddata. I det här fallet väljer jag GeoTIFF, men det går att välja BIL eller DTED också.
Då jag vill ha en enhetlig symbolsättning så använder jag virtuella raster (menyn Raster – Övrigt) för att läsa in de fyra filerna:
Virtuella raster är mycket användbara i fall som detta och fungerar precis som ett vanligt rasterlager i allt väsentligt.
Väl inläst i QGIS så ser det helt OK ut (bild ovan). Det framgår exempelvis väldigt tydligt var vattendragen finns.
Lite bearbetning då…
Jag börjar med en hillshade. Observera z-faktorn i dialogen ovan, vilken behövs för att kompensera för att koordinater och höjddata är i olika format (jag använder 113 200 x cos (latitud) ).
Utsnittet ovan är ca 50 km brett och visar tydligt på ett antal bergsformationer.
Genom att kombinera skuggningen med en satellitbild så blir det en ganska häftig effekt.
Då skall vi se om det går att göra höjdkurvor också.
I bilden ovan så är höjdskillnaden lite drygt 200 meter, så jag provar med höjdkurvor med ekvidistans 20 meter till att börja med. Det kommer att ta någon minut för hela området, men jag har tid att vänta lite.
Inte helt perfekt men för att vara obearbetat så ser det mycket bra ut (bild ovan).
Om jag zoomar in på en av formationerna och sätter ut etiketter på höjdkurvorna så ser det faktiskt väldigt bra ut.
Berget ovan är ca 10 kilometer från väst till öst och med tanke på storlek på skärm med mera så drar jag slutsatsen att denna typ av höjdkurvor kommer att bli utmärkta på kartor runt skala 1:50 000.
Letar man lite, och man behöver inte anstränga sig särskilt mycket, så kan man hitta väldigt intressanta formationer i princip överallt.
Jag tror att dessa höjddata med skaplig upplösning kommer att bli väldigt användbara, inte minst inom olika hjälporganisationer runt om i världen, där det spelar roll om data kostar pengar. Hela Afrika finns som sagt tillgängligt nu och resten av världen kommer så småningom. Planen är att allt skall vara tillgängligt senast under 2015.
Jag hoppas verkligen att Sverige följer alla goda exempel på öppna geodata(tänk Norge och Nya Zeeland), lägger för mycket pengar på höjddata.