Jag tror att 2015 kommer att bli året då panoramakameran slår igenom på allvar, men i väntan på det så blir det för oss flesta att hålla till godo med mjukvara för att skapa dessa panoraman.
För inte så länge sedan släpptes 2014 versionen av det öppna källkodsprogrammet Hugin.
Hugin är ett bildbehandlingsprogram som primärt används för att skapa panoraman av överlappande bilder, men faktiskt kan lite mer än så.
Hugin är just ett källkodsprojekt så det är inte säkert att det går att få tag på installationsfiler för den nya versionen av programmet, så om du inte vill eller kan kompilera själv så kan du i alla fall använda version 2013 via länkarna nedan.
Windows: Börja leta här.
Mac: Jodå 2014 finns!
För Linux så finns Hugin i de flesta programbibliotek färdigt att ladda hem och installera, men för senaste versionen så kan man behöva använda ”Nightly” versionen, men då det inte finns något förberett för Ubuntu 14.04 så har jag inte kunnat testa detta, så jag har slitit mitt hår med cmake för att kompilera Hugin själv med alla beroenden (jag besparar er gärna denna pärs). Om du inte kan vänta på att 2014 versionen blir tillgänglig via normala kanaler så blir det till att installera från källkod på samma sätt, och källkod hittar du på sökvägarna i länkarna ovan.
En av anledningarna till att köra 2014 är att ”libpano” (PanoTools) är uppdaterad med många förbättringar, vilket märks i resultatet här nedan. I och för sig så kan man köra Hugin 2013 med senaste libpano också, men om man nu lägger ned tid och energi på att kompilera och installera libpano, så kan man väl lika gärna uppgradera till 2014 också? Jag hoppas att ni som använder Mac och Windows slipper dessa bekymmer…
Att använda Hugin då…
Är det bara enkla, överlappande bilder man vill sy ihop så är det inte svårare än ”1”, ”2”, ”3”, vilket är de knappar man skall trycka på för att läsa in bilder och fixa allt automatiskt. I mitt exempel här tog jag en knippe bilder från en resa i de tyska alperna för några år sedan, vilket fungerade helt problemfritt. Om programmet inte hittar tillräckligt många matchande punkter så går det att fixa manuellt. Det går även att dra och rotera bilder och beskära panoraman ganska enkelt.
Vill du titta på resultatet av min automatiska körning så kan du göra det här: http://geosupportsystem.altervista.org/files/huginpanorama/
Jag har tyckt sådär om Hugin tidigare och övervägt kommersiella alternativ, men den här versionen är riktigt lovande. Jag kan faktiskt inte se en enda skarv i panoramat ovan, vilket normalt sett är ovanligt ens under de bästa förutsättningarna. Nu är det i och för sig väldigt tacksamma bilder att köra panorama på så jag får väl se när jag plockar fram något som är lite mera utmanande.
Tyvärr kan man inte säga samma sak om hemsidan och dokumentationen, så det blir en hel del letande för att hitta hjälp med det söker efter. För enklare panoraman som i exemplet ovan så har jag däremot svårt att hitta några brister, men då har jag inte detaljanalyserat resultatet eller jämfört med så särskilt många andra program som utger sig för att göra samma sak.
Nu skall jag bara luska ut hur jag kan positionera och orientera bilderna geografiskt så att det går att ladda upp dessa till Mapillary eller skapa ett eget javascript för visning och/eller digitalisering av geodataobjekt.