I brist på ett bra namn så kallar jag detta så, och vad är det jag menar? Jo hur man kan använda befintlig teknik och panoraman för att hämta in geografiska positioner för olika objekt.
Ett fullständigt panorama är i praktiken inget annat än en sfär, vilket innebär att det går att positionera enskilda punkter i panoramat på samma sätt som för platser på jorden, men man får tänka lite annorlunda.
Jag har skapat ett fiktivt panorama som bild och överlagrat en världskarta helt oprojicerat som referens. Ekvatorn i kartan får symbolisera en tänkt horisont i panoramat och uppåt respektive nedåt i panoramat får representeras av norr och söder i kartbilden, hoppas att ni hänger med så långt.
För att snabbt förklara principen projicerar jag om bilderna till stereografisk projektion.
Bilden ovan representerar det som syns från en punkt i ett panorama. Du står på sydpolen. London är norr, USA väster, Indien öster, etc.
Tänk er nu att man fotar ett panorama på en plats (1) och ytterligare ett på en annan plats (2). Då har man en bas i en triangel med känd längd.
Om man kan peka ut riktningen till en och samma geografiska punkt (A) i båda dessa panoraman så har vi alla vinklar vi behöver för att räkna ut positionen för den punkten i denna triangel.
Det blir teoretiskt sett väldigt enkelt att räkna fram geografiska positioner för synliga objekt på detta sätt. Det finns dock en och annan svårighet.
- Positionering och orientering av panoraman. Positionering är inget större problem, men det viktiga blir att orientera panoramat så att man vet åt vilket håll norr, eller 0°, befinner sig. Detta för att projiceringen i ett verktyg skall bli korrekt och riktiga vinklar kan tas ut. Det enklaste är väl om ”skarven” alltid placeras rakt i söder. Vill man även kunna bestämma positioner i höjd så måste panoramat dessutom vara i våg.
För själva panoramat så är det en förutsättning att det inte är förvrängt, vilket kan vara svårt att garantera om man använder panoramaprogramvara som Hugin tillsammans med mängder av överlappande bilder. - Utpekning av riktningar eller bäringar i panoramabilderna. Inte så svårt om panoramabilderna är korrekt orienterade, men man behöver tänka till lite.
- Sammankoppling av objekt mellan olika panoraman. För att kunna utföra beräkningarna så måste man kunna koppla samman bäringar och positioner från olika panoraman till gemensamma objekt.
Processen för skapandet av nya geografiska punkter skulle kunna bli:
- Skapa och namnge det nya objektet.
- Hämta position från panorama 1
- Hämta riktning från panorama 1
- Hämta position från panorama 2
- Hämta riktning från panorama 2
- Beräkna X/Y koordinater för objektet
- Spara beräkning som geografiskt objekt
Hmm. Detta går ju för sjutton att göra med javaskript på en webbsida…
Ett fönster med vanlig karta (1) där panoramapositioner finns med. När man klickar på panorama så hämtas positionen och panoramat visas i ett fönster (2) med samma teknik, fast man ser bilden inifrån och ut och inte från ovan som med kartan. Vinklar fungerar ju på samma sätt för båda. Muspekarens position kan överföras som riktningar (A) till ett formulär (3) där man kan skapa nya objekt. När man pekat ut riktningar i minst två panoraman så är det bara att klicka beräkna, så får man fram en position, som kan läggas till i den första kartan för visualisering, eller bara skrivas till en objektlista. Objektlistan måste ju sedan sparas på något sätt, men om man kan använda redigeringsfunktioner i exempelvis Open Layers så blir inte det heller några problem.
Nej, verktyget i sig är nog inte något stort problem. Nåja, det måste göras också så jag skall väl inte säga för mycket, men… Det stora och tidsödande jobbet blir att ta panoramabilderna och se till att dessa är korrekt orienterade. Men som jag nämnde förra veckan så förutspår jag ett genomslag för kameror som fångar sfäriska panoraman under 2015. Att dessa skulle ha inbyggd GPS och kompass är dock inte så säkert.
Någon som är sugen på lite javaskriptprogrammering?
0 svar på ”Pano-Surveying”