Sedan 2.6 kom ut med en massa nyheter så har jag testat lite sporadiskt och inser mer och mer att stil på symboler och text i form av etiketter är av en så hög kvalité att ESRI ArcGIS inte kan matcha det. I ärlighetens namn skall jag säga att jag inte är så insatt i hur ArcMap 10.3 fungerar, men de äldre versioner jag testat ligger långt efter QGIS i dessa fall.
Jag skall ta ett exempel som förhoppningsvis belyser möjligheterna med QGIS i någon liten form.
Det var nyligen en jordbävning i Afghanistan, i det område där det för inte så länge sedan fanns Svenska förband, så jag använder GeoJson data från USGS för demonstrationen (se tidigare inlägg).
I bilden ovan syns alla registrerade jordskalv de senaste sju dagarna, men det går att få fram andra intervaller om man så vill.
Jordskalv kan vara av olika typ och total amatör som jag är på området så kommer jag bara att gissa vad som kan vara viktigt att visualisera.
- Magnitud – jordbävningens styrka
- Hur ”signifikant” klassas den som
- Finns det risk för Tsunami
Valen ovan baseras på vilka data som finns i attributtabellen, som innehåller betydligt mycket mer data.
Jag kommer dessutom att använda två olika attribut för att skriva ut etiketter, nämligen magnituden i sig samt ett förberett textattribut.
Först och främst en grundsymbol. En vanlig enkel markör med röd fyllning och röd streckad kantlinje…
Vänta lite! Det går väl inte? Då ser man ju inte kantlinjen.
Jodå, med den nya färgväljaren så kan man ställa transparens på individuell färg i en och samma symbol ( ”sweet!” ). Här har jag valt 50% transparens på fyllningen och sedan 25% transparens på hela symbolen (dold bakom färgväljaren i bilden ovan).
Jag kommer inte att använda enkel symbol utan detta var mer ett snabbt test för att se hur det kan se ut. Symbolen som sådan vill jag dock använda så den sparar jag till mitt symbolbibliotek genom att klicka på spara eller ”Save” i mitt fall.
Jag kommer att använda ”Graduated” stil baserad på hur signifikant jordskalvet var. Jag använder min sparade symbol som startpunkt och en egenskapad färgramp som går från väldigt transparent röd till mindre transparent röd, åter igen något som är möjligt med hjälp av den nya färgväljaren. Med ”Pretty Breaks” så klassas data in i snygga intervaller där mindre transparent röd är mer signifikant än de som är mer transparenta.
Dessutom så förstärker jag detta genom att göra kantlinjen på de mindre signifikanta jordskalven tunnare.
Jag använder magnituden för att styra hur stor symbolen skall vara med ett uttryck. Storleksfält väljs under knappen ”Avancerat” (dold bakom uttrycksbyggaren i bilden ovan). Jag väljer att multiplicera magnituden med sig själv för att tydliggöra att effekten av magnituden inte är linjär (1*1=1, 5*5=25, 8*8=64).
För Tsunamivarning så blir det enklast att skapa en kopia av lagret och ändra symbolsättningen. Det går att skapa väldigt flexibla regelstyrda stilar, men då går det tyvärr inte att koppla ett attribut till storleken på symbolen. Här har jag först filtrerat ut de objekt som har ’1’ i attributet Tsunami. Detta görs med frågebyggaren under Allmäntfliken. Sedan skapar jag tre gradvis tunnare och mer transparenta streckade, blå ringar, som också styrs av magnituden när det gäller storlek. Resultatet blir ganska tydligt, även om det är många symboler på varandra i kartan just nu.
Över till etiketter.
Jag vill ha olika etiketter för medelstora och stora jordskalv, medan de små får klara sig utan. Vad som är stort och smått kan diskuteras men här sätter jag gränserna vid 4,5 och 6 på skalan.
Texten som skall användas hämtas från ett uttryck (dialogen nere till vänster) där attributet ”title” används om magnituden är större än 6 och om så inte är fallet så används attributet ”mag” om detta är större än 4,5.
De enkla siffrorna vill jag skall skrivas ut mitt på punkten, medan de långa texterna skall skrivas ut till höger. Detta löser man med en datadefinierad åsidosättning (gula knappen mitt i bilden) och en liknande regel som tidigare (dialogen nere till höger). Här tilldelas värdet 4 (mitt på) eller 5 (till höger) beroende på magnituden. Vilka värden som går att använda ser man när man hovrar med musen över knappen.
Det går att åsidosätta renderingsreglerna och rita ut alla etiketter, även om dessa överlappar. Detta vill jag dock inte, men jag vill absolut att alla långa texter skall synas. Detta görs med en ny datadefinierad åsidosättning som i det här fallet tvingar utskrift av alla etiketter vars objekt har ett värde större än 5 i attributet ”mag”.
I bilden ovan har jag skruvat lite på inställningarna för halo/buffer, skugga och deras inbördes transparens. Jag ändrade även gränsvärdena för vad som är stort och litet för att få med alla urval i bilden.
Jag är väldigt nöjd med resultatet som alltså visar registrerade jordskalv de senaste sju dagarna med magnitud (storleken), signifikans (genomskinligheten) och risk för tsunami (blåa ringar). Med tanke på att jag endast varit inne och petat på en liten del av vad som är möjligt när det gäller stil och etikett (nej det har inget med Magdalena Ribbing att göra), så är jag övertygad om att möjligheterna med QGIS är betydligt fler än med ESRI ArcMap.
Vad tycker ni?