Hoppa till innehåll
Meny
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Sverige mot oanade höjder

Publicerat den 2014-12-03

Detta inlägg kommer att bli en riktig ”höjdare”! Jag har en ”hög” ambitionsnivå! Inlägget kommer att nå oanade ”höjder”…

Nej nu räcker det med TV4 humor…

Nu skall det handla om höjddata och vad som framträder när man skalar bort allt annat.

När man tittar på kartor så är det oftast sjöar, skogar, städer, vägar och järnvägar som framträder. Det är sällan man sätter sig ner och tittar på en karta med enbart höjdinformation.

Screenshot from 2014-11-30 10:02:59Eftersom det numera går att hämta hem SRTM (radarinhämtade höjddata från rymdfärjan) med 1 sekunds upplösning, vilket är ca 30 meter stora pixlar, så finns det nu ganska högupplösta höjddata fritt tillgängliga över halva världen och resten är på väg (tidigare inlägg). I bilden ovan har jag kombinerat höjdinformation med ett lager med höjdskuggning, vilket jag tycker framhäver topografin på ett snyggt sätt.

Alla bilderna nedan kommer att vara ”nära” optimal pixelmatchning för vad som är möjligt med SRTM, medan bilden ovan mest skall ses som en översikt. Om du klickar på en bild så kommer den att visas i full upplösning på skärmen. En begränsning med SRTM för Sveriges del är att norr om Uppsala, eller 60° nordlig latitud, så tar det slut. Det genomfördes inga mätningar norr om detta.

Screenshot from 2014-11-30 10:16:16Var hittar vi ovanstående bild?

Nu kan du ju göra det här till en personlig utmaning så därför kommer här en förvarning. Om du skrollar ned lite så avslöjas platsen…

Lidköping! Det som stack ut var Högkullen till höger i bild, men även den väldigt ”vassa” udden till vänster får mig att fundera över de krafter som formade landet.

Screenshot from 2014-11-30 10:23:00Ny bild, ny utmaning.

Någonstans i denna bild så går det en järnvägstunnel rakt genom åsen. Det är nämligen Hallandsåsen och Båstad ligger i bukten precis norr om åsen.

Screenshot from 2014-11-30 10:28:33Den här platsen är kanske mest intressant av de tre hittills. Här ser man linjer i nord-sydriktning, men även skärningar i öst-väst. Hur detta gått till kan man också fundera över.

Var det är? Uppe till höger ligger Norrköping och strax under bilden i nedre vänstra kanten Linköping.

Screenshot from 2014-11-30 10:37:03Färgskalan i denna bild är lite blekare, vilket bör skvallra om att vi nu befinner oss på lite högre höjd. Man kan även se tydliga spår av människan med de linjer som framför allt är tydliga i nord-sydriktning något till höger om bildens mitt.

Det är E4 och Värnamo ligger något söderut. Till vänster om motorvägen ligger Store Mosse. Nationalparken är Sveriges största orörda myrmark söder om Lappland.

Jag nöjer mig så och kan bara uppmana till eget utforskande av höjddata. Om man inte är så intresserad av Sverige, så varför inte ta en tur till Grand Canyon, eller Rio De Janeiro?

Äh, vad sjutton vi avslutar med en bild över Grand Canyon i samma stil och skala som bilderna tidigare.

Screenshot from 2014-11-30 10:55:35

Du kan hämta data från:

http://earthexplorer.usgs.gov

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     Mastodon  

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Daniel Nylander om PgAdminIV
  • Daniel Nilsson om QField
  • denis Empisse om SpaceMouse Python
  • klakar om SpaceMouse Python
  • Anders Jackson om Återbesök, WebODM

Arkiv

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2025 Geosupportsystem | WordPress-tema av Superbthemes.com