Själv jobbar jag mest med Linux, men många av er andra gör det inte. I Linux är det inte krångligt alls att sätta upp en Postgres server med PostGIS för att hantera data lokalt i en riktig rumslig geodatabas.
I detta inlägg tänkte jag ge mig på hur du gör detta i Windows, vilket faktiskt inte är särskilt krångligt det heller. Det är dock lite krångligare än för Mac, vars instruktioner hittar du på de två raderna längst ned.
Om du har 64-bitars Windows 7 så borde du kunna använda alla mina länkar och anvisningar rakt av, men framför allt om du kör 32-bitars OS så får du göra lite anpassningar och köra andra installationsprogram.
Databasen:
Börja med att hämta och installera Postgresql (64-bitars installer).
Var noga med var du installerar Postgres, du behöver kontrollera detta senare. Det kan vara bra att skriva ned detta tillsammans med sökvägen till var data kommer att lagras, vilket visas i nästa steg.
Det lösenord som skall anges blir databasens administratörslösenord. Det går senare att skapa andra konton för både användare och administratörer. Jag behöver väl inte påpeka att just detta lösenord är viktigt att komma ihåg…
Portnummer behöver du inte ändra om du inte har väldigt speciella förutsättningar. Om du ändrar så notera även detta på en bit papper.
Om du vill kan du välja ”lokalisering” för databasen. Om du inte gör något val så används systemets inställningar.
När installationen är klar får du frågan om du vill köra Stack Builder, där det går att lägga till flera komponenter till databasen. Jag hoppar över detta nu, det går att starta Stack Builder från startmenyn senare.
Dags för PostGIS:
Ladda hem och installera:
postgis-bundle-pg93x64-setup-2.1.4-1.exe
Jag lägger till alternativet att skapa en rumslig databas direkt.
Programmen installerar jag på föreslagen sökväg, det viktiga är att man pekar ut samma sökväg som för Postgresql tidigare.
Skriv in användare och lösenord enligt det du valde tidigare. Om du ändrade port så får du göra det här också.
Ange ett namn för den databasen som skall skapas. Om du inte valde att skapa en ny rumslig databas så får du ingen fråga här.
Under installationen får du lite frågor om du vill kunna använda rasterdata i databasen. Jag svarar ”Ja” på alla dessa frågor. Sedan är det klart.
Nu går det att använda PgAdminIII och börja administrera och skapa användare, lösenord, databaser och rättigheter, men då detta är en lokal databas så hoppar jag över det i detta fall, och går direkt på QGIS.
Det går att skapa en anslutning på flera sätt, här använder jag bläddraren. Högerklick och välj Ny anslutning…
I dialogen fyller man i ett namn på anslutningen och sedan de uppgifter man tidigare använt sig av. I fältet Dator så går det bra att skriva ”localhost” och om du vill slippa ange användarnamn och lösenord varje gång så kan du välja att spara detta. Notera dock att dessa uppgifter sparas i klartext i projektfiler där data från databasen används.
För att skapa ett PostGIS lager så är det enklaste att först skapa ett enkelt lager som shape eller SpatiaLite med de attribut man vill ha, och sedan importera detta till databasen med DB Manager.
DB Manager hittar du under menyn ”Databas”. Markera anslutningen och klicka på knappen ”Importera lager/fil…”. Använd schemat ”public” och skriv in ett tabellnamn, sedan är det bara att klicka OK!
Nu kan du använda bläddraren eller DB Manager, eller knappen ”Lägg till PostGIS lager” för den delen. Data redigeras precis som alla andra vektordata, men nu får du alla fördelarna av att jobba med en riktig geodatabas.
För Mac OS X:
Ladda hem – Flytta till Program – Kör! (nåja läs lite på sidan också…)