Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Administrera PostGIS i Windowsklienten

Posted on 2014-12-05

I går installerade jag PostGIS på min windowsklient och kunde snabbt komma igång och skapa data lokalt i min databas.

Nu tänkte jag visa hur du lägger upp en användare och skapar ett nytt schema för data av olika typ.

Börja med att starta PgAdminIII och anslut till din lokala databas.

skapa rollSkapa en ny användare, eller Login Role som det heter i Postgresql. Både grupper och användare är roller där skillnaden är att grupproller inte kan logga in, det är det användarroller som gör. Det kan däremot vara smartare att lägga rättigheter på grupproller och sedan reglera vilka användare som tillhör olika roller.

Sätt ett namn på rollen, vilket blir användarnamnet som kan logga in. Sätt även ett lösenord på fliken Definition och sätt privilegier på fliken Role Privileges.

nya_data_qgisNu går det att lägga till schema och tabeller i PgAdminIII, men det är betydligt mycket enklare i QGIS. Så länge det finns en användare att logga in med som har rättigheter att skapa nya scheman och tabeller…

I DB Manager, i QGIS, så ansluter man med den nya användaren och klickar på ”Schema” och ”Skapa schema”. I bilden ovan har jag skapat ett nytt schema med namnet ”geodata”.

Därefter markerar man sitt nya schema och klickar på ”Tabell” och ”Skapa tabell”.

I dialogen fyller man i namn och önskade attribut (se bilden ovan), samt vilken typ av geometri man skall använda och vilket koordinatsystem det skall vara (SRID: 3006 för SWEREF99TM). Man kan även ange vilken kolumn som skall användas som primärnyckel och om det skall byggas ett rumsligt index.

nya dataNu går det direkt att lägga till det skapade lagret och påbörja redigeringen.

I bilden ovan så syns formuläret för ifyllnad av objektattribut och i id-fältet så står det en formel. Denna sätts automatiskt i och med att jag valde att skapa ett attribut med typen ”serial” tidigare. Här behöver jag inte ändra något, utan formeln kommer att ge det nya objektet ett unikt id helt automatiskt.

döljattributDet är enkelt att dölja detta attribut i dialogen genom att gå in på fliken ”Fält” i lageregenskaperna och välja redigeringstypen ”Dold” för lagret (bilden ovan). Man kan också passa på att sätta andra redigeringstyper för övriga attribut.

sparastilMed databas så går det även att spara stilen direkt i databasen. Klicka på ”Spara stil” och välj alternativet ”Spara i databas (postgres)”. Om man markerar att stilen skall användas som standard för lagret så kommer den att användas så fort man lägger till lagret nästa gång.

Tillsammans med inlägget från igår så borde det inte finnas några ursäkter kvar att inte använda databaser för att hantera geodata. Med lite vana som användare så blir det dessutom enklare att hantera gemensamma databaser i nätverk, att lägga till PostGIS i sitt CV skadar inte heller, men då behöver man nog läsa på lite till.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com