Är du lärare? Har du barn i skolan?
Hur jobbar skolan med GIS?
Filmen ovan är gjord av Skolverket och ger exempel på hur man kan arbeta med det som faktiskt står i skollagen sedan 2011, när det gäller GIS, geografisk undersökning och fältstudier.
Finns det mer resurser då?
Jag söker lite på nätet och hittar skolgis.se och skolgis-bloggen som verkar lovande. Det finns en del material, men båda sidorna verkar vara dalande när det gäller aktualitet. Under 2014 finns bara ett inlägg på bloggen och en nyhet på hemsidan… Det var väldigt hög aktivitet i uppstarten och under 2012, men som sagt, mindre numera.
Det visade sig att skolgis var en ganska misslyckad crowdfunding som trots misslyckandet med att samla in pengar har ett visst innehåll.
Vill man få tag på framför allt geodata så finns projektet GODIS. Det är en variant av Geodataportalen som verkar lanseras under 2015 (till en rimlig kostnad…?). Jag vet inte mycket mer än så och jag vet inte vad jag skall tycka. Magkänslan är väl sådär… Titta på en prototyp till Geoskolan.
Nej, några bra resurser på nätet hittar jag inte direkt, men det finns goda exempel.
I en artikel från Lärarförbundets tidning ALFA så kan man exempelvis läsa om hur man jobbar i Mälarhöjdens skola. Jag kanske inte håller med om allt som sägs, men jag har en teknisk bakgrund och inte en samhällsvetenskaplig.
Finns det mer att läsa och ta del av på nätet? Hur jobbar man i skolan för att leva upp till skollagen?
Hej!
Jag träffar löpande många skolor i mitt yrke och skrev nyligen ihop det här inlägget på ämnet:
https://gisbloggen.wordpress.com/2014/10/25/gis-i-grundskolan/
Där tipsar jag om några olika resurser som antingen är gratis eller kostar skolan en väldigt liten summa pengar.