Då har Boundless släppt version 4.5 av sin svit med serverprogram och den innehåller de vanliga uppdateringarna:
- GeoTools (11.2) -> 12
- GeoServer (2.5.2) -> 2.6.1
- GeoWebCash (1.5.3) -> 1.6
- PostgreSQL (9.3.4) -> 9.3.5
- OpenLayers (3PRE) -> 3
- PostGIS (2.1.3) -> 2.1.4
Men även lite nya verktyg:
- Composer (endast för Enterprise kunder)
- OpenLayers 3 Cesium
Man har även lagt till stöd för Ubuntu 14.04 LTS, vilket är välkommet för de som känner att det är dags att uppgradera servrarna.
Det tillägg som finns för QGIS kommer även att uppgraderas för QGIS 2.6, men detta är inte en del i uppgraderingen till 4.5. Du som använder OpenGeo Explorer redan och har uppdaterat till QGIS 2.6 har märkt att hanteraren för insticksprogram stannar när den försöker hitta Boundless resurser för just 2.6. Den gamla versionen fungerar i QGIS 2.6 om du har den installerad, om inte så får du trixa lite om du är otålig.
Composer
Vad är då Composer?
Det är ett webbinterface för att ”enklare” designa webbkartor till programsviten. Hur det kommer att fungera vet jag inte då jag inte provat, och det är ännu klassat som ”Beta”. Det är dessutom ett verktyg som endast betalande användare kommer att kunna använda, tillsammans med en hel massa andra verktyg och inte minst support.
Cesium
Detta är jättespännande!
Cesium är ett javascriptbibliotek för att visualisera geodata i 2d och 3D i webbläsare, utan att man skall behöva installera några plugin!
OpenLayers har bakat in stöd för Cesium och därmed skapat något som kan bli hur häftigt som helst.
Just nu kanske det bara är en ”glob” och inte mycket mera, men vi får väl se vad som händer.
Du kan hitta flera exempel på OpenLayers3-Cesium här.
Mera…
Dessutom så har man lagt till stöd för såväl ESRI fildatabas (FGDP) som OGC GeoPackage (GPKG). Exakt hur detta är implementerat har jag inte hittat så vi får väl se hur bra och enkelt det egentligen är att använda dessa data i exempelvis GeoServer… Men det är ju onekligen ett intressant alternativ om man har en blandad klientmiljö med ArcGIS klienter där mera avancerad bearbetning sker och en OpenGeo Suit server för webbtjänster, som ju är betyyydligt billigare än ArcGIS Server, även om man inte har samma funktionalitet och integration.
Installation
Installationen på en ”ren” Ubuntu 14.04 LTS via terminalen görs enligt följande:
sudo su - wget -qO- http://apt.boundlessgeo.com/gpg.key | apt-key add - echo "deb http://apt.boundlessgeo.com/suite/v45/ubuntu/ trusty main" > /etc/apt/sources.list.d/opengeo.list apt-get update apt-get install opengeo
829 Mb senare så når du servern via http://Server-IP:8080/dashboard och du kommer att behöva göra en del inställningar efter installationen för att slutföra den, inte minst avseende säkerheten.
Du kan naturligtvis installera OpenGeo Suite på andra operativsystem också. Instruktioner för detta finns på Boundless hemsida.
Med OpenGeo Suite och QGIS så kan du utan större problem sätta upp en helt komplett miljö för hantering av alla tänkbara situationer där geodata krävs. Enklare redigeringar går faktiskt att göra direkt i GeoExplorer i ett webbfönster utan QGIS. Om du kompletterar med exempelvis QGIS Server, DropBox och iGIS så har du ett väldigt komplett system inte bara för kontor och webb, utan även för behoven i fält. Allt utan att kosta egentligen någonting…
iGIS och Dropbox kommer jag att återkomma till i ett annat inlägg.