Ok! Då har OpenLayers släppt version 3.2 med en hel del förbättringar medan Leaflet inte håller samma tempo, för tillfället.
OpenLayers har en ordentlig organisation bakom sig som utvecklar biblioteket, medan Leaflet är mera beroende av ett ”comunity”. I princip så är det en person som står bakom Leaflet med stöd från exempelvis MapBox, nämligen Vladimir Agafonkin (”kudos”).
Vad är då skillnaden, och går det att ställa de båda mot varandra?
Det enkla svaret på den senare frågan är, nej det går inte att ställa dem mot varandra. De är skapade för två olika tillämpningar där överlappningen mellan de båda varierar beroende på vilken tillämpning man ser framför sig. Som jag ser det så är det därför inte en tävling, utan ett viktigt val man ställs inför när man skall skapa en karttjänst för webben.
It’s not a competition! It’s an important choice!
Kortfattat så är Leaflet enklare och ett mycket mindre skriptbibliotek, vilket gör det potentiellt mycket snabbare. Man skryter med 33 kB JavaScript, medan OpenLayers är större men har betydligt fler inbyggda funktioner.
Med OpenLayers så får du väldigt mycket funktionalitet inbyggt, medan Leaflet erbjuder det mesta av dessa funktioner som tillägg man kan baka in i sina webbkartor, vilket naturligtvis ökar på storleken något.
Har man således inte något behov av att bygga komplicerade eller omfattande karttjänster, utan är mer intresserad av att publicera enkla digitala kartor och lager snabbt och enkelt, så är Leaflet det naturliga lagret.
Vill man bygga mer avancerade tjänster och direkt ha tillgång till väldigt mycket funktioner, och inte oroar sig jättemycket för att Internet kan vara långsamt så är OpenLayers vägen att gå.
Om man hamnar någonstans mitt emellan så kan man gå åt båda hållen.
Om man tänker välja Leaflet så gäller det att läsa på så att allt man vill göra går att åstadkomma med tillgängliga tillägg, annars så skulle jag nog rekommendera OpenLayers om man är osäker.
Vad väljer jag då?
När jag vill skapa en snabb inbäddad karta baserad på exempelvis WMS tjänster eller WMTS och kanske något enkelt vektorlager i exempelvis GeoJSON så brukar det bli Leaflet.
När jag skall göra något mera avancerat eller skall påbörja ett utvecklingsprojekt så blir det oftast OpenLayers, eftersom jag faktiskt kan göra mer med det, och det inte går att göra allt (oavsett tillägg) med Leaflet. Att OpenLayers skulle vara så mycket långsammare är säkert mätbart, men vad man upplever i praktiken kan vara något annat.
Tidigare inlägg:
OBS: Det finns naturligtvis andra alternativ till att skapa webbkartor på Internet, men här har jag valt de två största fria alternativen som därför förtjänar lite uppmärksamhet som ”betalning” för det jobb man lägger ner.