Då var QGIS 2.8 släppt och i detta inlägg, samt några ytterligare i veckan, så tänkte jag titta lite närmare på några nyheter som kan vara intressanta för många.
Jag tänker börja med symbolstilen ”Heat Map” eller ”Intensitetskarta” som vi valt att kalla den på svenska. Det är inte ett separat analyslager, utan en dynamisk rendering (beräkning) av punkter och hur hur tätt dessa är grupperade.
Vill du testa det jag visar här så kan du hämta hem brottsstatistik från Boston på länken här nedanför.
https://data.cityofboston.gov/api/views/7cdf-6fgx/rows.csv?accessType=DOWNLOAD
Några viktiga saker om dessa data och Heat Map:
- Data är i kommaseparerat format (använd ”lägg till separerad text”)
- X och Y koordinaterna är i NAD83 Massachusetts Mainland (ftUS) eller EPSG:2249 (Why oh why Americans?)
- Heat Map fungerar bäst (eller över huvud taget) när data och projekt är i samma koordinatsystem
Eftersom jag vill använda Open Layers som bakgrund i mina visualiseringar så sparar jag om den inlästa CSV-filen till ESRI-shape, fast i Pseudo Mercator (EPSG:3857). Bara högerklicka på det importerade lagret och välj ”Spara Som…”.
Sedan använder jag en annan ny funktion, nämligen multipla stilar. Högerklicka på lagret, gå till ”Stilar” och välj ”Lägg till”. Sedan kan man döpa sin nya stil och om man lägger till flera så går det enkelt att växla mellan dessa genom att välja valt namn i samma högerklicksmeny senare.
I lageregenskaperna så väljer jag ”Intensitetskarta” (1), och en lämplig färgramp (2). Denna väljer jag att redigera (3) och ändra ”Genomskinligheten” (4) för den minst signifikanta färgen. Detta gör att bakgrundskartan inte täcks över onödigt mycket där den inte skall göra det.
Intensitetskartan behöver också veta hur mycket närliggande punkter skall påverka resultatet. Detta görs genom att sätta en ”Radie”. I mitt fall har jag använt kartenheter, vilket i och med det valda koordinatsystemet blir väldigt ovetenskapligt, men utseendet ändras inte när jag zoomar, och det var det jag ville uppnå. Andra alternativ är pixlar och millimeter.
Det går att bestämma ett ”Maximalt värde”, som i praktiken sätter ett ”tak” för vad som skall renderas som mest intensivt. Detta blir speciellt användbart om man har data över ett stort område, men det finns ett litet område med mycket hög koncentration som ”släcker ut” resten av ytan.
Om man vill kan man även tilldela en ”Vikt” till punkterna, och jag har här använt den nydesignade ”Uttrycksdialogen” och skapat ett värde baserat på vilket år punkten är från. Ett högre värde ger större inverkan.
Intensitetsberäkningar är resurskrävande och är det många punkter så lönar det sig att ändra på ”Renderingskvalitén” (5).
Lite generell lagergenomskinlighet är också trevlig, sedan kan man testa stilen med ”Verkställ”.
I bilden ovan har jag använt Stamen Terrain-USA som bakgrund, och den enda slutsats man egentligen kan dra är att av de rapporterade brotten så finns det ett område där det finns betydligt många fler punkter än övrigt. Det finns dessutom ett tydligt ”andra” område, samt ett antal tydliga områden i övrigt.
Jämför man med rådata så kan man se att för vissa områden så saknas det helt rapporterade punkter (norr floden uppe till vänster) vilket man också bör påpeka.
Så speciellt vetenskapligt är som sagt inte detta inlägg, utan enbart ett test av den nya funktionen med Intensitetskarta. Se nu till att uppdatera till QGIS 2.8 LTR och prova själv.
0 svar på ”QGIS 2.8 Heat Map Renderer”