Igår var det Intensitetskarta eller ”Heat Map” från helt nya QGIS 2.8 som jag presenterade. Idag blir det ”Rasterbildsfyllning”, eller ”Raster Image Fill” som det heter på engelska.
Jag har nämnt funktionen i tidigare inlägg, men när det nu är officiellt så får det bli ett mer ingående test.
För mina prov så använder jag Sveriges kommuner och resultat från riksdagsvalet 2014.
Till att börja med så måste jag slå samman mitt vektorlager med valresultatet och då kan jag ju passa på att visa en annan nyhet.
När man tidigare slagit samman lager (tabeller) så har det skapats ett prefix automatiskt före de infogade kolumnernas namn, vilket ställer till problem om det är långa filnamn och resultatet skall lagras i exempelvis shape-formatet, som har begränsningar i hur många tecken ett fältnamn kan ha.
Nu kan man helt enkelt välja att lägga till ett eget fältnamnsprefix (se bilden ovan).
En annan nyhet använder jag för att skapa det nya attribut jag skall symbolsätta mitt lager efter.
Jag vill ha ett nytt fält med namnet på det största partiet i varje kommun, men eftersom detta inte går att få fram med de inbyggda funktionerna i fältkalkylatorn, så skapar jag en egen funktion.
Det går numera att skapa egna funktioner i Python som enkelt går att använda direkt i fältkalkylatorn senare. I bilden ovan har jag förenklat min funktion så att principen framgår, men i verkligheten så läste jag in samtliga partiers resultat i en lista, sorterade den och skickade tillbaka det största värdet. Detta jämfördes sedan med partiernas resultat och baserat på detta tilldelades ett värde i det nya fältet.
Om det låter krångligt så kan du nöja dig med att om den funktion du vill komma åt inte finns i QGIS, så kan den skapas. Det är bara att hitta någon som vet hur man gör…
Mitt nya attribut använder jag sedan för att kategorisera min lagerstil.
Sedan väljer jag ”Rasterbildsfyllning” och pekar ut en passande bild för varje parti. Man kan laborera med bildbredd för att få till en passande storlek.
Man kan välja ”Koordinatläge” som ”Objekt” eller som jag gjort i bilden ovan som ”Vy”. Skillnaden är att med ”Objekt” så fylls varje objekt individuellt, medan ”Vy” tar hänsyn till närliggande objekt och låter rasterbilden ”hänga ihop” över gränsen. Du kan jämföra med titelbilden för detta inlägg.
Nu har jag valt enkla bilder med vitt runt om, så det blir inga konstigheter när bilderna placeras jämte varandra.
Har du en bild, exempelvis en textur, så kan du skapa en ”kantlös” bild med exempelvis ritprogrammet Gimp (”Filter” – ”Mappa” – ”Gör kantlös”).
Bilden ovan är från ett tidigare inlägg, så den ser inte riktigt ut som den slutliga dialogen. Här har jag använt ett flygfoto från en skog, som jag gjort kantlöst med Gimp och sedan använt för att symbolisera skog i min karta.
0 svar på ”QGIS 2.8 Rasterbildsfyllning”