Genom ett arbete av Oliver Dalang så har det funnits ett insticksprogram med CAD-funktionalitet för tidigare QGIS versioner. Enligt Oliver själv så var det inte rekommenderat att använda verktyget i produktionsmiljöer, men nu har QGIS projektet gått igenom tillägget och lagt till funktionaliteten direkt i QGIS från start.
Det är ett fantastiskt litet verktyg som jag bara kommer att kunna beröra ytligt i detta inlägg, men ni som arbetar med ritningar eller fysisk planering kommer att älska detta verktyg.
För att demonstrera så skapar jag ett ”Nytt Temporärt Skisslager”, vilket är en ny funktion i QGIS 2.8.
Skisslager är minneslager som försvinner när QGIS avslutas, vilket gör dem perfekta om man vill testa något.
Verktyget skall aktiveras automatiskt vid redigering, men det går att aktivera det manuellt också genom att ”Visa” panelen ”Avancerad digitalisering”. Observera att det även finns en verktygsrad med samma namn, men detta är inte samma sak.
Panelen (A) är för det mesta inaktiv och kan precis som andra paneler dockas lite var som helst.
När man startar redigering (B) av ett lager så aktiveras panelen, och man kan välja att aktivera dessa CAD-liknande funktioner med en knapp (C):
Beroende på vad man håller på med så blir olika fält och knappar aktiva. Det går att hoppa till fält och välja funktioner med snabbknappar på tangentbordet. I texten nedan så kommer jag att ange snabbkommandon med hakparenteser [snabbknapp].
Koordinater kan anges manuellt [x](1), [y](2) och om man bekräftar inmatningen med [Retur] så låser man (5) värdet för redigering. Låsning eller upplåsning kan även åstadkommas med [Alt] och respektive fälts snabbtangent.
När man har en första punkt angiven så kan man även ange vinklar [a](3) och avstånd [d](4). Även dessa går att låsa genom att bekräfta med [Retur] eller [Alt] och respektive snabbknapp.
Det går att växla mellan absoluta och relativa värden genom att använda [Shift] och snabbtangent för respektive fält. Det går att använda knapparna till vänster också.
För att ”ta sig” till en startpunkt för ett objekt så kan man utgå från en annan punkt, och då kan man använda sig av ”Konstruktionsläge” [c](6 vänstra knappen). Detta gör att man kan använda CAD verktygen för att flytta markören, men utan att man behöver skapa nya objekt. Man kan även använda resterande knappar i (6) för att röra sig vinkelrätt eller parallellt med befintliga objekt och linjer.
Exempel:
I ”Konstruktionsläge” [c] klicka på ett hörn (använd snapping/fästning), använd ”Parallellt” verktyget [p](tryck upprepade gånger tills verktyget är valt). Klicka på kortsidan som man vill röra sig parallellt mot (det hade gått att välja vinkelrät och klickat på långsidan också). Mitt objekt skall ha sin startpunkt 8 meter från hörnet så med [d] anger jag detta och låser värdet med [Retur]. Innan jag nu klickar för att markera startpunkten så går jag ur ”Konstruktionsläget” med [c].
Sedan är det bara att använda verktyget och de funktioner som erbjuds med exempelvis ”vinkelfästning” (7 i den tidigare bilden) för att lättare få raka hörn.
Verktyget kommer att bli väldigt användbart i många situationer, men man får nog ge det en chans att bli lite stabilare. Jag har lyckats krascha QGIS vid ett par tillfällen när jag använt verktyget och jag skall försöka återskapa dessa fel så att jag kan rapportera det. Tänk därför på att spara ditt arbete ofta tills vidare.
Ett annat, mindre bekymmer, är att du bör ha verktyget dockat och inte ”flytande” som jag har i bilderna ovan. Om det är ”flytande” så hanteras det som ett separat fönster (i alla fall i Linux) och när man ger ett fält fokus med snabbtangent, så måste man växla till fönstret med alt-tab för att kunna skriva in värden…
Sedan så saknar jag lite en funktion för att ”avsluta” med en rät vinkel, eller att snappa mot startpunkten. Det är inget problem om man anger mått manuellt, eftersom man då kan ange ett mått som ger an perfekt vinkel, men om man någonstans anger ett mått med klick i kartan, så har man ett litet problem.
För att fullt ut utnyttja verktygen så rekommenderar jag att du aktiverar fästning i ”Inställningar”. Jag använder normalt fästning mot såväl noder och segment. Jag brukar också välja ”pixlar” som tolerans och att aktivera topologisk redigering. Sedan går det ju också att använda den nya funktionen att fästa mot ”Alla lager” om man så vill. Väldigt praktiskt om man skall lägga en tomtgräns parallellt med en väg…
Trots vissa ”brister” så anser jag att verktyget är den bästa nya funktionen i QGIS 2.8 och ensamt skäl nog att uppgradera. I och med att QGIS 2.8 är en LTR-version så kan vi nog räkna med att det ganska snart kommer uppdateringar som fixar eventuella problem med verktyget.
0 svar på ”QGIS 2.8 – CAD verktyg”